Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 10. april 2016. 11:00

Održan sastanak Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku „PS SEECP“

Tirana, 9. april 2016. godine

Zamjenik člana stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi „SEECP“ Genci Nimanbegu, učestvovao je u Tirani na sastanku Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku „PS SEECP“.

Na sastanku čija je tema bila: „Zaštita prava djece u migrantskim kretanjima – poziv za zaštitu maloljetne djece migranata u regionu Jugoistočne Evrope - aktuelna pitanja u vezi migrantskih kretanja u regionu“, razgovarano je o problemu koji preokupira region Jugoistočne Evrope, a posebno zemlje članice „SEECP“ i one koje su na „Zapadno-balkanskoj ruti“.
Učesnicima sastanka, u uvodnom dijelu obratili su se, ministar za socijalno staranje i mlade u Vladi Republike Albanije Blendi Klosi i predśednica pododbora za ljudska prava Skupštine Republike Albanije Vasilika Husi.

U Predlogu rezolucije, utvrđenom na sastanku, države „SEECP-a“ pozvane su da obezbijede svakom djetetu pristup efikasnim mjerama koje imaju za cilj njihovu međunarodnu zaštitu, da slučaj svakog djeteta posmatraju sa posebnom pažnjom i pristupom, poštujući razumne rokove, a sve to u interesu djece migranata. Sve države su pozvane da urade više kako bi se izbjeglo nepotrebno zadržavanje djece, sa ili bez roditelja, po osnovu njihovog imigrantskog statusa, već da se umjesto toga koriste najmanje restriktivne mjere i usvoje alternative zadržavanju koje su u najboljem interesu djece.

Takođe, države SEECP su pozvane da po ubrzanoj proceduri unaprijede i reformišu svoje sisteme koji se odnose na azil i obezbijede da uslovi u mjestima za prijem djece budu prikladni njihovom uzrastu, a da prostorije budu funkcionalne i adekvatno opremljene.

Na kraju sastanka utvrđen je Predlog rezolucije u kojoj su sumirani zaključci kao i Predlog izvještaja sa sastanka, koji će biti proslijeđeni Parlamentarnoj skupštini „SEECP“, na razmatranje i usvajanje.