Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 773
petak, 12. april 2013. 10:03

Završeno IX plenarano zasijedanje Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran u Briselu

Ispred Skupštine Crne Gore učešće uzeo poslanik, Miodrag Vuković, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Deveto plenarno zasijedanje Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran koja okuplja 280 predstavnika parlamenata iz 44 zemlje članice završeno je danas u Briselu.

U susret plenarnom zasijedanju, prvog radnog dana, održana je śednica Odbora za politička pitanja, bezbjednost i ljudska prava na kojoj je razmatan Izvještaj Instituta za ekonomska predviđanja za zemlje Mediterana na temu „Evropa i Mediteran: predlozi za izgradnju velikog regiona globalnog uticaja“. Članovima odbora Izvještaj su predstavili Abderahman Hadž Naser (Abderrahmane Hadj Nacer), bivši guverner centralna banke Alžira i Karmen Romoro Lopez (Carmen Romero López), članica Evropskog parlamenta.  Tom prilikom istaknut je cilj izvještaja koji se ogleda u unaprjeđenju odnosa između država Mediterana, odnosno promociji saradnje sjevernog i južnog dijela ove oblasti. Apostrofirano je da treba imati jasnu viziju političkih ciljeva koja podrazumijeva pružanje doprinosa boljoj i svjetlijoj budućnosti mediteranskih zemalja.

Predśedavajuća śednicom, Tokia Saifi (Tokia Saïfi) ukazala je na potrebu poštovanja principa dijaloga, ali i vrijednosti kao što su vladavina prava i uvažavanje ljudskih prava i tom prilikom posebno se osvrnula na prava žena i njihovu ulogu u političkom životu.

Na śednici Odbora za politička pitanja, bezbjednost i ljudska prava vođena je rasprava o razvoju zemalja Bliskog Istoka, kao i gorućim pitanjima Izreaela, Palestine i Sirije s ciljem oživljavanja saradnje kako u ovoj oblasti tako i na cjelokupnom području Mediterana.

Drugog radnog dana, učesnicima plenarnog zasijedanja obratio se Martin Šulc (Martin Schulz) predśednik Evropskog parlamenta, koji je naveo da je i u momentima ekonomske krize koja utiče na sve države članice potrebno raditi na unaprjeđenju saradnje, ne samo u ekonomskom već i u političkom smislu, a koja vodi konsolidaciji i poštovanju demokratskih principa.

Nakon razmatranja, usvojene su sljedeće preporuke Odbora u skladu sa njihovim nadležnostima: pružanje podrške parlamentima zemalja koje prolaze kroz demokratsku tranziciju; razvoj investicionih mogućnosti i poslovanja u oblasti Mediterana, odnosno izgradnja finansijskog instrumenta za mediteranske zemlje; uloga žena u upravljanju; preporuke u vezi sa obnovljenim izvorima energije; izgradnju nacionalnih parkova i ekoloških gradova, te konačno - preporuke koje se tiču interkulturalnog dijaloga i novih inicijativa u oblasti obrazovanja. 

Nakon usvajanja preporuka izabran je novi predśedavajući Unijom za Mediteran, Sad Hail al-Soror (Saad Hail al-Sourour), predśednik Predstavničkog doma Parlamenta Jordana.

Ispred Skupštine Crne Gore na śedici je učešće uzeo poslanik doc. dr Miodrag Vuković, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.