Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 20. april 2015. 19:05

Danas u Strazburu počelo Aprilsko zasijedanje PSSE

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje u sastavu: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja i Snežana Jonica, članovi Delegacije.

Danas je u Strazburu počelo Aprilsko zasijedanje PSSE koje ce trajati do petka, 24. aprila. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope odlučila je da u četvrtak, 23. aprila, održi raspravu po hitnom postupku o nedavnoj tragediji na Mediteranu, u kojoj je život izgubio veliki broj imigranata. Članovi PSSE odali su počast žrtvama minutom ćutanja. PSSE je, takođe, odlučila da istog dana održi raspravu po hitnom postupku o Predlogu dodatnog protokola Konvenciji o sprečavanju terorizma.

U prijepodnevnom dijelu zasijedanja za potpredśednike PSSE izabrani su Mladen Bosić, član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Dimitris Vitsas, član Delegacije Parlamenta Grčke.

Tokom dana održani su i sastanci političkih grupa, kao i śednice Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za pravna pitanja i ljudska prava, Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije i Odbora za monitoring.

Takođe, održana je svečanost pokretanja globalne parlamentarne kampanje za zaustavljanje pritvaranja djece imigranata u kojoj je učestvovala i predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Braser.

Drugog dana Aprilskog zasijedanja, PSSE će razmotriti listu kandidata za sudije Evropskog suda za ljudska prava koje su podnijele Andora, Austrija, Finska, Irska i Lihtenštajn, nakon čega će uslijediti rasprave na teme: masovno nadgledanje, budžet i prioriteti Savjeta Evrope u periodu od 2016. do 2017. godine i humanitarne posljedice aktivnosti terorističke grupe poznate pod imenom „Islamska država“.

Pored navedenog, predviđeno je obraćanje Njegovog Veličanstva Kralja Belgije, dok će u poslijepodnevnim satima na pitanja poslanika odgovarati generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.