Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 21. april 2015. 20:33

Drugi dan Aprilskog zasijedanja PSSE

Održana rasprava o mjerama tajnog nadzora, budžetu i prioritetima Savjeta Evrope i troškovima PSSE u periodu od 2016. do 2017. godine i humanitarnim posljedicama aktivnosti terorističke grupe „Islamska država“

Parlamentarna skupština SE podržala je rezoluciju o mjerama tajnog nadzora u kojoj, pored ostalog, poziva na jačanje parlamentarne i sudske kontrole obavještajnih službi, prikupljanje i analizu ličnih podataka bez saglasnosti lica samo na osnovu prethodnog sudskog naloga i obezbjeđivanje kredibilne i efikasne zaštite zviždača koji ukazuju na nezakonito sprovođenje mjera tajnog nadzora.

Po okončanju objedinjene rasprave o budžetu i prioritetima Savjeta Evrope i troškovima Parlametararne skupštine u periodu od 2016. do 2017. godine, PSSE je usvojila Rezoluciju i Mišljenje u kojem je posebno istaknuto da široki proces reformi koji sprovodi Savjet Evrope u cilju omogućavanja efikasnijeg suočavanja sa aktuelnim izazovima može biti realizovan samo uz političku i finansijsku posvećenost država članica. U tom smislu, pozdravljena je odluka Turske da u 2016. godini postane jedna od zemalja koja će najviše doprinijeti budžetu Savjeta Evrope.

Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope obratio se danas Kralj Belgije koji je pozvao na “uspostavljanje i očuvanje pristojnog društva” izražavajući žaljenje zbog postojanja “velikog broja situacija u kojima muškarci i žene nijesu tretirani sa dostojanstvom”. Posebno je istakao da je jedan od najvažnijih zadataka Evrope nastavak izgradnje kulture u kojoj bi pristojnost i uljudnost prevladale nad ravnodušnošću.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja bilo je riječi o humanitarnim posljedicama aktivnosti terorističke grupe „Islamska država“. U rezoluciji koja je usvojena ovim povodom, PSSE poziva države članice da pokažu solidarnost i odgovornost prema izbjeglicama i preduzmu sve neophodne mjere da spriječe odlazak njihovih državljana na ratišta u Siriji.

Na današnjem zasijedanju izabrane su i sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Andore, Austrije, Finske, Irske i Lihtenštajna.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, odgovarajući na pitanja poslanika, posebno se osvrnuo na Akcioni plan Savjeta Evrope za Ukrajinu, čiji je cilj pružanje podrške političkim i ustavnim reformama u Ukrajini, kao i na potrebu poboljšanja operacija spašavanja na moru, ali i jačanja ekonomske, socijalne i političke situacije u zemljama Mediterana.

Tokom dana održane su śednice Odbora za politička pitanja i demokratiju, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i odživi razvoj, Pododbora za ljudska prava, Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije i Odbora za Poslovnik.

Na śednici Pododbora za ljudska prava razmotrena je Lista kandidata za izbor člana Evropskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) iz Crne Gore.

Trećeg dana Aprilskog zasijedanja biće održane rasprave o posljedicama političke i bezbjednosne situacije u Ukrajini, diskriminaciji transrodnih osoba u Evropi i zakonodavnom okviru i praksama odvajanja djece od porodice u zemljama članicama Savjeta Evrope. 

Delegaciju Skupštine Crne Gore na Aprilskom zasijedanju čine: Predrag Sekulić, šef Delegacije i Goran Tuponja i Snežana Jonica, članovi Delegacije.