Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 21. april 2016. 22:01

Četvrti dan zasijedanja PSSE

Na dnevnom redu bile rasprave o uticaju mjera kojima se snaži učešće žena u politici, situaciji po pitanju ljudskih prava lica zatvorenih tokom rata u Ukrajini i potrebi jačanja saradnje u borbi protiv terorizma nakon napada u Briselu

Parlamentarna skupština je, povodom rasprave posvećene mjerama za unapređenje učešća žena u politici, donijela Rezoluciju 2111 (2016) u kojoj konstatuje da su, uprkos političkoj posvećenosti i zakonskim obavezama, u većini zemalja članica Savjeta Evrope žene i dalje značajno manje zastupljene u politici. Iz tog razloga, zemlje članice, posmatrači i partneri za demokratiju bi trebalo bi razmotre mogućnost uvođenja principa rodne jednakosti u svoje najviše pravne akte ili zakone koji uređuju izborni proces. Pored navedenog, PSSE ističe da su kvote, ukoliko pravilno definisane i konzistentno sprovedene, najefektivnija mjera za postizanje značajnog i brzog napretka. Međutim, kako bi se postigli održivi rezultati potrebne su i određene propratne mjere kao što su izdvajanje sredstava za aktivnosti namijenjene promovisanju većeg učešća žena u politici, veća zastupljenost političarki u medijima, te obuke i mjere podizanja svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti.  

U Rezoluciji 2112(2016) koju je usvojila na predlog poslanice Parlamenta Letonije Nelije Kleinberge Parlamentarna skupština je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog brojnih izvještaja koji ukazuju na nečovječno i ponižavajuće postupanje prema licima zarobljenim tokom rata u Ukrajini i pozvala separatističke grupe koje kontrolišu okupirana područja Donjecka i Luganska da oslobode zatvorenike i obustave kršenja ljudskih prava. Neophodno je da sve strane uključene u sukob sprovedu, bez daljeg odgađanja, Sporazum iz Minska, posvećujući posebnu pažnju razmjeni zatvorenika, kao i da poštuju odredbe Konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata. Posebna pažnja u okviru rasprave na ovu temu bila je posvećena slučaju Savčenko, pa je PSSE, još jednom, pozvala na njeno hitno oslobađanje.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja poslanici Parlamentarne skupštine govorili su na temu potrebe jačanja saradnje u borbi protiv terorizma. PSSE je oštro osudila sve oblike terorizma i istakla potrebu za koordinisanim evropskim odgovorom, kao i za jačanjem saradnje po ovom pitanju sa trećim zemljama, posebno onim u evropskom suśedstvu. PSSE je pozvala na sprovođenje niza mjera na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i nivou Evropske unije, među kojima su sprečavanje i borba protiv radikalizacije, integracija marginalizovanih grupa, jačanje međunarodne saradnje u sprečavanju terorističkih aktivnosti i borbi protiv terorističkih grupa, te kontrola i, gdje neophodno, sprečavanje putovanja pojedinaca za koje se sumnja da pripadaju terorističkim mrežama. Na nivou Evropske unije, PSSE posebno ukazuje na potrebu za ambicioznom evropskom bezbjednosnom strategijom koja bi podrazumijevala i bolju razmjenu informacija među obavještajnim službama i bližu saradnju policije i pravosuđa.

Parlamentarnoj skupštini se pretposljednjeg dana zasijedanja obratio i predśednik Vlade Gruzije Giorgi Kvirikašvili koji je govorio o reformama u oblasti izbornog procesa, pravosuđa i medija, kao i o naporima gruzijskih vlasti usmjerenih na postizanje napretka u pogledu situacije na teritorijama Abhazije i  Južne Osetije.

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće okončano raspravama o zaštiti ljudskih prava osoba za problemima mentalnog zdravlja, ključnim pitanjima sa kojima se suočava svijet na polju javnog zdravlja, te izazovima prisilne migraciije.

Na proljećnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope učestvuje Delegacija Skupštine Crne Gore u sastavu Predrag Sekulić, šef delegacije i Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica, članice delegacije.