Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 10. oktobar 2016. 17:02

Počelo jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Na zasijedanju učestvuje članica Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE Snežana Jonica

Danas je u Strazburu počelo jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) koje će trajati do petka, 14. oktobra.  Zasijedanje će obilježiti rasprave o političkim posljedicama sukoba u Ukrajini i pravnim ljekovima za kršenje ljudskih prava u oblastima koje nijesu pod kontrolom ukrajinskih vlasti, panamskim papirima i fiskalnoj i socijalnoj pravdi, kao i o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom.

Na dnevnom redu zasijedanja su i rasprave o zaštiti nepraćenih maloljetnih lica u Evropi u okviru migrantske krize, aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u periodu 2015-2016. godina, te pravima djeteta u vezi sa surogat materinstvom.

Poslanicima će se tokom jesenjeg zasijedanja obratiti predśjednik Republike Francuske Fransoa Oland, ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Valter Štajnmajer i ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu.

Ministar vanjskih poslova Estonije Jurgen Ligi, u svojstvu predsjedavajućeg Komitetu ministara Savjeta Evrope, govoriće o aktivnostima Komiteta u periodu od prethodnog zasijedanja PSSE, dok će generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland odgovarati na pitanja poslanika.

Na početku današnjeg zasijedanja razmotreni su predlozi za proširenje dnevnog reda raspravama po hitnom postupku i raspravama o aktuelnim temama. PSSE je odlučila da dnevni red zasijedanja proširi raspravom na temu situacije u Turskoj u svijetlu nedavnog pokušaja državnog udara, koja će biti održana u četvrtak.

U prijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja predsjednik PSSE Pedro Agramunt dodijelio je „Vaclav Havel“ nagradu Nadiji Murad, pripadnici jazidskog naroda koja je uspjela da pobjegne iz zarobljeništva ISIS-a i potom skrene pažnju svjetske javnosti na probleme i progon jazidske zajednice. Nagrada za ljudska prava „Vaclav Havel“ uspostavljena je prije četiri godine i dodjeljuje se za izuzetne doprinose u oblasti očuvanja i promocije ljudskih prava.

Tokom prvog dana zasijedanja održani su sastanci političkih grupa, kao i sjednice Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava i Monitoring komiteta.