Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. oktobar 2013. 08:51

Učešće Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na Jesenjem zasijedanju PSSE- prvi radni dan

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, u sastavu: dr Zoran Vukčević, šef Delegacije i članovi Delegacije: dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić, dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović i Snežana Jonica učestvuje na Jesenjem zasijedanju PSSE, koje se održava od 30. septembra do 4. oktobra 2013. godine u Strazburu.

Prvi radni dan počeo je Plenarnom śednicom koju je otvorio predśednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Jean Claude Mignon.

Po uobičajenoj praksi, prvog dana Parlamentarna skupština Savjeta Evrope se bavila i proceduralnim pitanjima. Danas su izabrana još dva potpredśednika PSSE, Sando Gozi iz Italije i Fipli Mahouk iz Belgije.

Na početku zasijedanja odlučeno je i da se suspenduje pravo glasa Delegaciji Islanda u PSSE, sve dok Delegacija ne bude formirana shodno pravilima PSSE, po kojima je neophodno da najmanje jedna žena bude član Delegacije, u vezi sa čim je islandska Delegacija prethodno upozorena na junskom zasijedanju. Predśednik Parlamentarne skupštine Savjet Evrope Jean Claude Mignon je podsjetio da je Parlamentarna skupština na junskom zasijedanju dobila uvjeravanja da će Delegacija Islanda biti formirana poštujući procedure i upozorenja od strane PSSE, što ipak nije ispoštovano.

Takođe, na plenumu su verifikovane izmjene članstva poslanika u odborima PSSE.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda jesenjeg zasijedanja PSSE, odlučeno je da se održe i dvije debate po hitnom postupku na teme: “Situacija u Siriji” i “Programi Evropske unije i Savjeta Evrope u oblasti ljudskih prava- sinergija, a ne dupliranje”.

Predśednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope je istakao da PSSE mora  politički da doprinese rješavanju sukoba u Siriji, jer članovi PSSE ne mogu i ne smiju ostati nijemi pred užasnim ratom  koji se događa u Siriji, s obzirom na zabrinjavajuće razmjere koje je dostigao sukob, jer je u Siriji tokom dvije i po godine nasilja bilo više od 100 000 mrtvih i preko dva miliona izbjeglica. Istakao je da je Skupština dužna da pokuša politički da doprinese rješavanju ovog konflikta, ne samo tako što će podržati napore koji diplomate u državama članicama PSSE ulažu radi rješavanja problema, već i time što će poslati snažnu poruku da vlade država članica učine što je u njihovoj moći kako bi se obezbijedilo poštovanje  međunarodnog humanitarnog prava, odnosno prava zaraćenih strana.

U svom govoru, predśednik PSSE se osvrnuo i na dodjelu Vaclav Havel nagrade, novoustanovljene nagrade za poseban doprinos razvoju ljudkih prava. Istakao je da je ta nagrada prije svega priznanje za izvanredan rad obavljen u cijelom svijetu od strane muškaraca i žena posvećenih odbrani ljudskih prava. To je priznanje svima onima koji se bore da obezbijede poštovanje ljudskog dostojanstva i osnovnih ljudskih prava i sloboda, vrlo često u izuzetno teškim uslovima, rizikujući i sopstveni život.

Predśednik PSSE je izrazio zadovoljstvo što će se na jesenjem zasijedanju poslanicima PSSE obratiti predśednik Jermenije, Srbije i predśednik Državne Dume Federacije Rusije.

Posebnu pažnju prvog dana jesenjeg zasijedanja izazvalo je uručivanje novoustanovljene Vaclav Havel nagrade za ljudska prava. Od ukupno 27 nominacija za ovu nagradu, tri kandidata su bila u najužem izboru- Udruženje mladih advokata Gruzije, Mreža za odbranu prava iz Kine i aktivista za ljudska prava iz Bjelorusije, a  odlučeno je da se prva Vaclav Havel nagrada dodijeli aktivisti za ljudska prava iz Bjelorusije, Ales Bialiatski. S obzirom da je Baliatski trenutno u zatvoru , nagradu od 60 000 € primila je njegova ženu, Natalija Pinchuk na posebno organizovanoj svečanosti u Palati Evrope u Strazburu.  

Predśednik PSSE Jean Claude Mignon, predsedavajući Žirija, je saopštio: " U svojoj svakodnevnoj borbi protiv kršenja ljudskih prava, nepravde, samovolje i autoritarizma, Aleš Bialiatski je radio neprekidno kako bi i građani Bjelorusije jednog dana osjetili evropske standarde poštovanja ljudskih prava.“ U zatvoru je od 2011. godine, nakon suđenja koje je međunarodna zajednica  jednoglasno osudila,  ali Aleš Bialiatski se godinama borio da pomogne žrtvama političke represije i  doprinese širenju informacija širom svijeta o kršenju ljudskih prava u Bjelorusiji. On je predsjednik Centra za ljudska prava Viasna, osnovanog     1996. godine, a od 2007.godine je i potpredśednik Međunarodne federacije za ljudska prava.  

Prvog dana Jesenjeg zasijedanja PSSE vođene su debate o Izvještaju o napretku Biroa i Stalnog komiteta PSSE i Izvještaju o posmatranju parlamentarnih izbora u Albaniji.

U popodnevnoj sesiji poslanicima PSSE se obratio Edward Nalbandian, ministar spoljnih poslova Jermenije i predśedavajući Komiteta ministara.

Prvog radnog dana, održana je i śednica Biroa na kojoj je učestvovao šef Delegacije i potpredśednik PSSE, dr Zoran Vukčevic.

Održane  su i śednice Odbora političke poslove i demokratiju, Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbora za pravna pitanja i ljudska prava i Odbora za jednakost i nediskriminaciju na kojima su, u svojstvu člana, odnosno zamjene člana, učestvovali poslanici, članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE.

Članovi Delegacije učestvovali su u radu Grupe socijalista, kao i u radu Ženske radne grupe Grupe socijalista.

Drugog radnog dana na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Rumunije, rasprava o aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u 2012/2013. godini, o pravu đece na fizički integritet, kao i o razvoju monitoring procedure PSSE.

Takođe, drugog dana Jesenjeg zasijedanja poslanicima PSSE obratiće se predśednik Državne Dume Ruske Federacije, Sergej Nariškin.