Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 03. oktobar 2013. 10:57

Učešće Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na Jesenjem zasijedanju PSSE- treći radni dan

Trećeg radnog dana Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je odlučila da odobri pravo glasa Delegaciji Islanda koja je u međuvremenu postupila po preporuci PSSE i imenovala jednu ženu za stalnog člana Delegacije, čime su ispoštovana pravila PSSE u pogledu zastupljenosti manje zastupljenog pola u nacionalnim delegacijama.

Na današnjem plenarnom zasijedanju poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope razmatrali su izvještaje na teme: “Nacionalna bezbjednost i pristup informacijama”, “Funkcionisanje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini” i “Izvještaj o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Republike Moldavije”.

U Rezoluciji 1954 (2013) i Preporuci 2024 (2013), usvojenim na osnovu Izvještaja o nacionalnoj bezbjednosti i pristupu informacijama ističe se da mogu postojati legitimni, dobro definisani i valjani razlozi za uskraćivanje informacija u posjedu državnih organa, s tim što stepen tajnosti treba da se primjenjuje u razumnim granicama. Zločini kao što su ubistva, mučenja, prisilni nestanci i otmice koje su počinili državni službenici ne zaslužuju da budu zaštićeni kao "državna tajna". Pristup informacijama treba da bude odobren ukoliko je javni interes za pristup nekim informacijama veći od interesa vlasti da zadrži tu informaciju u tajnosti. Takođe, ističe se da lica koja čuvaju državne tajne koje su interes države treba da budu zaštićena od odmazde, pod uslovom da su postupali u dobroj vjeri i u skladu sa propisanim procedurama. Autor Izvještaja o nacionalnoj bezbjednosti i pristupu informacijama Arcadio Diaz Tehera je saopštio da Vikiliks otkrića nijesu izazvala nikakve ozbiljne diplomatske reperkusije ili trajnu štetu, ali jedna od poruka ovog “curenja” informacija je da objavljivanje čak i relativno osjetljivih informacija nije štetno koliko što se ranije pretpostavljalo. U Rezoluciji Skupština poziva vlade država članica Savjeta Evrope da usklade svoje zakone sa nizom globalnih principa kojima je ova oblast regulisana, kao  da potpišu i ratifikuju  Konvenciju Savjeta Evrope o pristupu službenim dokumentima.

U Preporuci usvojenoj na osnovu Izvještaja o funkcionisanju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini PSSE je pozvala sve političke aktere u Bosni i Hercegovini  da urade sve što je moguće kako bi zemlja do kraja 2013. godine ispunila uslove koje proizilaze iz presude Sejdić i Finci. Istovremeno, PSSE je zatražila od Komiteta ministara da pozove vlasti i političke lidere Bosne i Hercegovine da bez odlaganja izmijene Ustav i Izborni zakon u skladu sa tom presudom. Skupština je izrazila duboku zabrinutost zbog aktuelne političke krize koja je uslijedila posle raspada koalicije od šest partija na državnom nivou, u maju 2012. godine i ukazala na činjenicu da novi koalicioni partneri još uvijek nijesu uspjeli da reorganizuju vlast na federalnom nivou, tako da je vlast potpuno paralisana i nefunkcionalna. Radi okončanja neprekidnih zastoja i sukoba, PSSE je ponovo pozvala vlasti Bosne i Hercegovine i ključne političke aktere da preuzmu odgovornost i konstruktivnije rade na državnom nivou.  Naglašeno je da će Skupština pažljivo pratiti situaciju u Bosni i Hercegovini, a ukoliko se ne postigne napredak do kraja septembra 2014. godine, na narednom jesenjem zasijedanju će odlučiti o preduzimanju neophodnih aktivnosti i mjera prema ovoj zemlji.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope danas je odlučila da  nastavi monitoring nad Republikom Moldavijom, s tim što će  razmotriti mogućnost prelaska  u postmonitoring dijalog ukoliko očekivane reforme budu sprovedene. U Rezoluciji usvojenoj na osnovu Izvještaja o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Republike Moldavije navodi se da je Skupština konstatovala napredak Moldavije i konstantne aktivnosti u cilju ispunjavanja preporuka i standarda Savjeta Evrope, ali se ističe da se ova zemlja i dalje treba baviti nekim osnovnim pitanjima.  Parlamentarci PSSE su pozvali sve političke aktere u toj zemlji na poštovanje političke kulture koja će se fokusirati na podjelu vlasti, poštovanje kontrole i ravnoteže vlasti, depolitizaciju državnih institucija i sprovođenje zakona, ali i na promovisanje ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije.

U toku dana poslanicima PSSE su se obratili predsjednik Jermenije, Serzh Sargsyan i generalni sekretar Savjeta Evrope, Thorbjorn Jagland.

Predsjednik Jermenije je istakao da je Jermenija uložila velike napore da izgradi modernu državu. Realizovane su brojne reforme u skladu sa preporukama Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, prvenstveno one koje se odnose na organizovanje slobodnih, fer i demokratskih izbora, uspostavljanje nezavisnog pravosudnog sistema, obezbjeđivanje jednakosti svih pred zakonom, kao i stvaranje uslova za međusobnu toleranciju i povjerenje.  Izlaganje je zaključio podsjećanjem na značaj izgradnje mostova među narodima, kulturama i religijama, kao i na  presudnu ulogu Savjeta Evrope u tom pogledu.

Tokom dana održane  su sjednice Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj,  Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za političke poslove i demokratiju, kao i sastanak Grupe socijalista na kojima su učestvovali članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Četvrtog radnog dana Parlamentarna skupština Savjeta Evrope će voditi raspravu o temama koje su uvrštene na dnevni red po hitnom postupku: “Situacija u Siriji” i “Programi Evropske unije i Savjeta Evrope u oblasti ljudskih prava- sinergija, a ne dupliranje”.

Takođe, parlamentarcima će se obratiti i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope čine: dr Zoran Vukčević, šef Delegacije i članovi Delegacije: dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić, dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.