Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 04. oktobar 2013. 09:56

Učešće Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na Jesenjem zasijedanju PSSE- četvrti radni dan

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope čine: dr Zoran Vukčević, šef Delegacije i članovi Delegacije: dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić, dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.

Četvrtog dana Jesenjeg zasijedanja parlamentarcima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope se obratio predśednik Srbije Tomislav Nikolić. Istakao je da je Srbija  na korak od velike mogućnosti i da tu mogućnost neće propustiti, kao i da će Srbija iskoristiti sve svoje kapacitete, djelovati kao evropska zemlja u svakom pogledu i poštovati osnovne vrijednosti Savjeta Evrope koji se odnose na zaštitu ljudskih prava, vladavinu prava i demokratiju.

U svom obraćanju poslanicima PSSE, Nikolić se osvrnuo i na proces evropskih integracija Srbije i naglasio dostignuća u političkim i pravnim reformama ostvarenim u poslednjih deset godina od kada je Srbija postala članica Savjeta Evrope.  Nikolić je ukazao i na pozitivne pomake u dijalogu Beograda i Prištine, kao i na aktivnosti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodeći da Srbija teži da bude članica evropske porodice naroda, za dobrobit svih njenih građana.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je razmatrala teme koje su uvrštene na dnevni red po hitnom postupku: “Situacija u Siriji” i “Programi Evropske unije i Savjeta Evrope u oblasti ljudskih prava- sinergija, a ne dupliranje”.

Tokom rasprave o Siriji PSSE je pozdravila plan za eliminaciju sirijskog hemijskog oružja. U jednoglasno usvojenoj Rezoluciji Skupština insistira da se počinioci svih zločina protiv čovječnosti u Siriji izvedu pred lice pravde, pa i pred Međunarodni krivični sud ukoliko je potrebno. Skupština je svesrdno podržala napore da se uspostavi primirje i organizuje mirovna konferencija u Ženevi, pozivajući države članice Savjeta Evrope da pomognu u stvaranju demokratske i stabilne države Sirije u kojoj će se poštovati ljudska prava.

U okviru rasprave o Programima Evropske unije i Savjeta Evrope u oblasti ljudskih prava, poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope su ocijenili da bi Evropska unija trebalo da istraži mogućnosti sinergijskog djelovanja sa Savjetom Evrope prije uspostavljanja novih struktura za ljudska prava. PSSE je istakla da zemlje članice Evropske unije treba da nastave da koriste stručnu pomoć Savjeta Evrope, potpisuju i ratifikuju konvencije Savjeta  Evrope i ubrzaju proces pristupanja Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.  Skupština je istakla da su viši standardi i bolja zaštita ljudskih prava uvijek dobrodošli, ali uspostavljanje paralelnih struktura bi stvorilo duple standarde i mogućnosti, što bi, između ostalog, dovelo i do rasipanja novca. Zemlje koje su članice obje organizacije trebale bi da djeluju na način da se smanjuje dupliranje, a maksimalno unaprijedi sinergijsko djelovanje Savjeta Evrope i Evropske unije na polju zaštite ljudskih prava.

U popodnevnim satima vođena je rasprava o licima nestalim tokom evropskih sukoba, kao i o bezbjednosti hrane.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope naglašava da kašnjenje u istrazi o sudbini 20 000 nestalih u Evropi nakon niza oružanih sukoba otežava pomirenje nekada zaraćenih strana. Skupština je pozvala evropske države da porodice nestalih lica postave u centar interesovanja i da im se obezbijediti  odgovarajuća njega i pomoć, jer porodice imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najbližima. Skupština ocjenjuje da postoji velika potreba da evropske vlade ubrzaju proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih lica, kao i da porodici i prijateljima nestalih pomognu u saznavanju istine. Ističe se da je nerješavanje ovog problema potencijalna opasnost za bezbjednost u Evropi.

U toku dana, poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope su govorili o kvalitativnim i kvantitativnim aspektima bezbjednosti hrane i pozvali sve države članice da ojačaju kontrolu hrane, kao i da podrže nezavisno istraživanje o novim rizicima po bezbjednost hrane. Što se tiče pristupa hrani Skupština preporučuje da države članice povećaju sredstva namijenjena  razvoju poljoprivrede i da jačaju mehanizme solidarnosti u borbi protiv siromaštva. U Rezoluciji usvojenoj na osnovu Izvještaja Fernana Bodena PSSE je naglasila značaj poštovanja osnovnog prava na obezbjeđivanje dovoljne količine  bezbjedne hrane.

Četvrtog radnog dana održane  su sjednice Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za jednakost i nediskriminaciju, Pododbora za spoljne poslove, Pododbora za saradnju sa neevropskim zemljama porijekla i tranzita, na kojima su, u svojstvu člana, odnosno zamjene člana, učestvovali poslanici, članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE.

Poslednjeg dana Jesenjeg zasijedanja PSSE biće vođena rasprava o sprječavanju diskriminacije starih ljudi na tržištu rada i jačanju institucije Ombudsmana u Evropi.