Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 13. oktobar 2013. 20:59

Dubrovnik - 59. godišnje zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO - drugi i treći dan

Skupstinu Crne Gore predstavlja Delegacija u sastavu - Borislav Banović, Luiđ Ljubo Škrelja i Branka Bošnjak.

Drugog i trećeg dana 59. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, održani su sastanci - Političkog komiteta, Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Komiteta za nauku i tehnologiju.Śednice su koncipirane na bazi diskusija i usvajanja izvještaja i političkih preporuka o temama iz oblasti bezbjednosti i odbrane, praćene obraćanjima uglednih govornika predstavnika vlada, akademije, nevladinog sektora i NATO.Parlamentarci iz 28 zemalja saveznica raspravljali su o različitim bezbjednosnim pitanjima, uključujući krizu u Siriji, nastavak NATO misije u Avganistanu, te budućnost zapadnog Balkana. 

Pitanja o Balkanu posebno su istaknuta na ovom zasijedanju, čime je ponovo potvrđena podrška NATO politici „Otvorenih vrata“ i težnjama drugih zemalja u regiji da slijede primjer Hrvatske i Albanije koje su pristupile Savezu 2009. godine.

Tokom sastanka Političkog komiteta, govoreći o prioritetima regionalne bezbjednosne politike, prva potpredśednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić posebno je pozdravila napredak Crne Gore i objasnila kako razmjena iskustava sa suśednim zemljama o pregovaranju za članstvo u NATO i EU doprinosi trajnoj stabilnosti u čitavoj regiji. U tom smislu, Crna Gora je ocijenjena kao strateški vrlo važan suśed.

Parlamentarna skupština NATO okuplja poslanike nacionalnih parlamenata iz 28 zemalja saveznica i partnerskih zemalja ili organizacija, a služi kao ključna veza između Atlantskog saveza i nacionalnih parlamenata, te tako i kao veza sa građanima.

U radu 59. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, učestvuje delegacija Skupstine Crne Gore, u sastavu Borislav Banović, Luiđ Ljubo Škrelja i Branka Bošnjak.