Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 29. januar 2014. 10:40

Januarsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje se održava u u Strazburu, od 27. do 31. januara 2014. Godine – drugi dan

Drugog dana Januarskog zasijedanja poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope se obratio generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland koji je pozvao države članice Savjeta Evrope da ratifikuju revidiranu Socijalnu povelju i pojačaju napore u cilju smanjenja društvene nejednakosti. Kada je riječ o kratkoročnim prioritetima Savjeta Evrope, istakao je da se organizacija koncentriše na praćenje aktivnosti svih zemalja članica i najavio je izvještaj o ključnim trendovima ljudskih prava u Evropi koji će biti predstavljen na ministarskom sastanku u Beču, 5. i 6. maja 2014. godine. 

Generalni sekretar je takođe naglasio ulogu Savjeta Evrope u promovisanju slobode izražavanja, privatnosti i globalnog upravljanja internetom.

Takođe, istakao je sposobnost Savjeta Evrope da brzo reaguje na politička dešavanja u državama članicama, nudeći im konkretnu pomoć kada je neophodno.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope izabrala je Jon Fridrik Kjølbro za sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Danske, na period od devet godina.

U žiži interesovanja današnjeg zasijedanja bila je rasprava o slučaju Sergeja Magnitskog. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je Rezoluciju „Odbijanje nekažnjivosti za ubice Sergeja Magnitskog“, zasnovanu na Izvještaju Andreasa Grosa (Švajcarska, Grupa socijalista), čime je pozvala ruske vlasti da u potpunosti istraže okolnosti i pozadinu smrti Sergeja Magnitskog, kao i da omoguće pokretanje krivične odgovornosti protiv svih umiješanih u ovaj slučaj. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope će s pažnjom dalje pratiti tok ovog slučaja.

Parlamentarci su istakli da su užasnuti smrću Magnitskog u pritvoru u Moskvi         2009. godine i činjenicom da niko od odgovornih lica još uvijek nije kažnjen. Magnitski  koji je sprovodio istragu o  masovnim prevarama protiv ruskih fiskalnih vlasti, proveo je skoro godinu dana u pritvoru u veoma  teškim uslovima, što je uticalo i na pogoršanje njegovog zdravlja, saopšteno je danas na sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Na današnjem zasijedanju vođena je rasprava i o borbi protiv rasizma i netolerancije u Evropi. Zaključeno je da je neophodna borba protiv rasizma i netolerancije kroz strateški pristup koji jača pravni okvir i uključuje veće napore kako bi se osiguralo njegovo djelotvorno sprovođenje.

Istaknuto je da u Strategiji za borbu protiv rasizma i netolerancije akcenat treba da bude na sprečavanju ovih pojava, jačanju svijesti i obrazovanju ljudi o ljudskim pravima, s tim što internet i mediji treba da doprinesu širenju ideje o borbi protiv rasizma među ljudima.
            Priznanje da problem postoji je prvi korak ka njegovom rješavanju.  Zato je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope danas pozvala evropske vlade da imaju "hrabrosti" da priznaju postojanje rasizma u policiji kako bi se isti mogao rješavati. Prema danas usvojenoj Rezoluciji, nijedna institucija nije u potpunosti imuna na rasizam, pa ni policija ne može biti izuzetak. Rasizam može biti prisutan u stavovima ili ponašanju policijskih službenika, kao i u njihovim odnosima sa stanovništvom i drugim državnim službenicima.  

U Rezoluciji zasnovanoj na Izvještaju Davida Daviesa  (Velika Britanija, Evropska demokratska grupa)  navodi se da se ne smije dozvoliti nekažnjivost za manifestacije rasizma od strane policije i policijskih službenika koji moraju da snose odgovornost za svoje ponašanje.  Mali broj država članica Savjeta Evrope je uspostavio mehanizme nezavisne policijske žalbe. U Rezoluciji se ističe da treba da se sprovode efikasne i nezavisne istrage rasističkih zločina, u cilju održavanja povjerenja u policiju. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je predložila da evropske vlade preduzmu niz mjera za sprečavanje rasne diskriminacije, koje, između ostalog, podrazumijevaju: preispitivanje postojećeg zakonodavstva i policijske prakse kako bi se identifikovali i izmijenili one propisi koji možda imaju rasističku konotaciju i uspostavljanje nezavisne pritužbe na rad policije.

Na današnjoj sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope bilo je riječi i o Partnerstvu za demokratiju sa palestinskim Nacionalnim savjetom koje se sprovodi nešto više od dvije godine. Skupština je pozdravila napore palestinskog nacionalnog savjeta u cilju ispunjavanja političkih obaveza, uprkos svim teškoćama sa kojima se suočavaju. Skupština žali što nije formirana palestinska vlada nacionalnog jedinstva i što nije dogovoren termin za održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora.  U tom kontekstu, parlamentarci su izrazili zabrinutost zbog nedostatka zakonodavne vlasti što izaziva ozbiljnu neravnotežu u palestinskim državnim strukturama. PSSE je pozdravila postignuti napredak i ohrabrila palestinski Nacionalni savjet da ubrza proces reformi.

Danas su održane sjednice: Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbora za pravne poslove i ljudska prava i Odbora za jednakost i nediskriminaciju na kojima su učestvovali i članovi crnogorske delegacije.

Tokom sjutrašnjeg dana na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće rasprave o internetu i politici, odnosno uticaju novih informaciono-komunikacionih tehnologija na demokratiju, sirijskim izbjeglicama, migrantima i načinu rješavanja njihovih problema, a poslanicima PSSE će se obratiti i Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta.

Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Zoran Vukčević, šef Delegacije i članovi Delegacije: dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić, dr Predrag Sekulić i Snežana Jonica.