Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 30. januar 2014. 08:25

Završen treći dan Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope na kojem učestvuje Delegacija Skupštine Crne Gore

Tema dana: „Internet i politika- uticaj novih informacionih i komunikacionih tehnologija na demokratiju.“

Trećeg dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u prijepodnevnim satima vođena je rasprava na temu: „Internet i politika- uticaj novih informacionih i komunikacionih tehnologija na demokratiju.“ U raspravi je učestvovao i član crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, poslanik Mladen Bojanić.

Navodeći da dolazi iz Crne Gore u kojoj 49, 9 % stanovništva ima pristup internetu, poslanik Bojanić je istakao da ostatak stanovništva nije u mogućnosti da prima informacije i izrazi svoje mišljenje putem interneta. Naglasio je da je na internetu sve veći broj informacija iza kojih ne stoje kredibilni izvori i validni dokazi, pa i sumnja u odnosu na te informacije je sve veća. Naveo je da je javna tajna da svi politički subjekti imaju svoje internet aktiviste koji su veoma aktivni na društvenim mrežama. Na web portalima preovladavaju anonimni komentari puni dezinformacija ili poluinformacija. Ocijenio je da je za demokratiju bolje nemati informaciju, nego raspolagati neistinitom. Poslanik Bojanić je saopštio da internet i ostale komunikacione tehnologije vidi kao alat u obrazovanju koji treba da bude osnovni nosilac širenja demokratije tamo gdje je ima i njenog uvođenja tamo gdje je nema. Naglasio je da internet može pomoći u širenju demokratije, ali prvenstveno kao pomoć u usvajanju novih znanja što može doprinijeti razvoju pune i održive demokratije. Sve ostalo ima rizik da traje dok se ne pojavi neko drugi sa boljom i bržom komunikacionom tehnologijom, što bi bio uvod u nova iskušenja i nove opasnosti po demokratiju“, zaključio je poslanik Bojanić.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pozvala države članice, odnosno njihove političke, a posebno parlamentarne institucije da povećaju korišćenje informaciono komunikacionih tehnologija kako bi se povećala transparentnost i uspostavio dijalog sa građanima. U Rezoluciji usvojenoj na osnovu Izvještaja koji je sačinila novoimenovana predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Anne Brasseur (Luksemburg, ALDE) upozorava se na rizik od zloupotrebe interneta, što može ugroziti ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju. Takođe, ukazano je na važnost samoregulacije koja podrazumijeva i odgovornost glavnih internet operatera za informacije koje se objavljuju putem interneta.

Poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope danas se obratio i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz koji je naglasio da su Parlamentarna skupština Savjeta Evrope i Evropski parlament prirodni partneri. Izrazio je očekivanje da će saradnja između ovih institucija stalno jačati. Predsjednik Evropskog parlamenta je istakao značaj bližeg partnerstva između ove dvije institucije, navodeći da se to već uspješno realizuje u aktivnostima koje se odnose na posmatranje izbora.  Predsjednik Evropskog parlamenta je govorio i o sinergiji u oblasti ljudskih prava, očuvanja demokratije i stabilnosti vladavine prava. Naglasio je i da Evropski parlament koristi stručna mišljenja Savjeta Evrope, navodeći izvještaje Venecijanske komisije i presude Evropskog suda za ljudska prava. Predsjednik Evropskog parlamenta je istakao da će predstojeće pristupanje Evropske unije Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima biti istorijska prekretnica.

U popodnevnim satima na plenumu PSSE vođena je rasprava o migrantima i naglašeno je da evropske države treba da učine više kako bi ispravile zablude o migrantima, naročito one koje se propagiraju od strane pojedinih političara i medija, s obzirom da činjenice ukazuju da oni mogu biti korisni za društvo. Značajno je da migranti mogu da nadoknade nedostojaću radnu snagu, a doprinose i kulturnom obogaćivanju društva. Saopšteno je i da se takozvani integracioni testovi sve više koriste u određenim zemljama što može dodatno da ometa integraciju ovih lica. 

U raspravi o sirijskim izbjeglicama, polazeći od alarmantnih podataka prikupljenih od strane UNHCR-a, po kojima je na kraju 2013. godine bilo preko tri miliona ovih lica, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pozvala države članice da pokažu velikodušnost i solidarnost i prihvate sirijske izbjeglice na njihovim teritorijama, s tim što je preporučila da se vodi računa o njihovoj raspodjeli po zemljama.  PSSE je izrazila posebnu zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze žene i djeca  koji čine veliku većinu izbjeglica, naglašavajući da djeca nailaze na probleme u pristupu obrazovanju, a da su mnoge žene žrtve nasilja.  U jednoglasno usvojenoj Rezoluciji PSSE je izrazila zahvalnost  turskim, jordanskim, libanskim i iračkim vlastima što su prihvatile ogroman broj sirijskih izbjeglica. Takođe izražena je  zahvalnost i državama članicama  Savjeta Evrope koje su se dogovorile da ih prime - posebno Jermeniji, Austriji, Bugarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Švedskoj, Švajcarskoj i Turskoj.

Danas su održane sjednice: Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica i Pododbora za ljudska prava na kojima su učestvovali i članovi crnogorske delegacije.

Tokom sjutrašnjeg dana na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće rasprave o funkcionisanju demokratskih institucija u Ukrajini, ubrzavanju akcije protiv globalnih nejednakosti i evropskom doprinosu Milenijumskim razvojnim ciljevima, kao i o klimatskim promjenama i održivom razvoju.

Takođe, tokom sjutrašnjeg dana poslanicima PSSE će se obratiti austrijski kancelar Werner Faymann.

Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Zoran Vukčević, šef Delegacije i članovi Delegacije: dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić, dr Predrag Sekulić i Snežana Jonica.