Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 31. januar 2014. 08:18

Završen četvrti dan Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope na kojem učestvuje Delegacija Skupštine Crne Gore

Četvrtog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u prijepodnevnim satima vođena je rasprava o funkcionisanju demokratkih institucija u Ukrajini, što je uvršteno u dnevni red  po hitnom postupku.

 

Naglašeno je da bi ukrajinske vlasti trebalo da uđu u otvorene, iskrene i djelotvorne pregovore sa opozicijom i nađu konsenzus o geopolitičkom putu i daljem demokratskom razvoju.  Parlamentarci su istakli da bi ukidanje antiprotestnih zakona i ostavka vlade bili prvi korak ka mirnom rješavanju političke krize. U Rezoluciji se pozivaju policija i demonstranti da se uzdrže od bilo kakvog nasilja ili akcije koje su jasno usmjerene na izazivanje nasilne reakcije druge strane i ističe se da prekomjerna i nesrazmjerna upotreba sile od strane policije i druga kršenja ljudskih prava treba da budu potpuno i nepristrasno istražena, a da se počinioci privedu pravdi. Skupština je pozdravila inicijativu Generalnog sekretara Savjeta Evrope da se osnuje nezavisno savjetodavno tijelo za istragu nasilnih incidenata tokom protesta koji su počeli u Ukrajini         21. novembra 2013. godine. Skupština je odlučila da ne razmatra mogućnost suspendovanja prava glasa ukrajinskoj delegaciji u ovom trenutku, ali sankcija tog tipa bi mogla biti razmotrena na aprilskom zasijedanju, ukoliko i dalje bude teških kršenja ljudskih prava u Ukrajini.  

U popodnevnim satima na plenumu PSSE vođena je rasprava o ubrzavanju akcije protiv globalnih nejednakosti i evropskom doprinosu Milenijumskim razvojnim ciljevima, kao i o klimatskim promjenama i održivom razvoju.

Skupština je pozvala države članice da pojačaju svoje napore za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva do 2015. godine, datuma koji je određen od strane Ujedinjenih nacija na samitu u septembru 2000.godine. Parlamentarci smatraju da u sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva Evropa može da doprinese smanjenjem globalnih i regionalnih nejednakosti, uspostavljanjem dobrih primjera u pogledu dobre uprave, borbom protiv korupcije i garantovanjem jednakih mogućnosti i prava ženama i mladima. U danas usvojenoj Rezoluciji ističe se da uprkos napretku postignutom u okviru Milenijumskih razvojnih ciljeva, kao što su pristup pitkoj vodi, smanjenje stope smrtnosti od određenih bolesti i poboljšanje uslova života preko 200 miliona ljudi, mnogi problemi i dalje ostaju. Zbog toga je važno da Savjet Evrope bude u potpunosti uključen u ovaj globalni proces, do 2015. godine i dalje, kako bi se osiguralo da se glas ove organizacije čuje širom svijeta.

Poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope danas se obratio i austrijski kancelar Werner Faymann. Istakao je da evropske vlade ne smiju da dozvole da imaju  visoku stopu nezaposlenosti mladih. Naveo je da mjere preduzete radi spašavanja bankarskog sektora predstavljaju ispravne korake preduzete u cilju stabilizacije ekonomije, ali da Evropa nije učinila dovoljno da smanji nezaposlenost. Navodeći podatak da je od 2008. godine nezaposlenost mladih u Evropskoj uniji povećana više od 2 miliona: sa 3,5 miliona na 5,7 miliona, naglasio je da se ne smije dozvoliti da mladi ljudi plate najvišu cijenu krize. Ne smije se biti ravnodušan ni kada polovina mladih u južnoj Evropi ne može da pronađe posao. Austrijski kancelar je upozorio da ukoliko se ne preduzmu mjere na zaposlenju mladih ljudi, Evropu će zahvatiti masovna nezaposlenost, siromaštvo i politička nestabilnost, kao što je bilo 1930. godine.

 U svom govoru, austrijski kancelar je osudio diskriminaciju pripadnika LGBT populacije u pojedinim državama članicama Savjeta Evrope. Saopštio je da ne podržava ni pozive na bojkot međunarodnih sportskih događaja, jer bi takvo djelovanje više štetilo međunarodnim sportskim aktivnostima, nego što bi doprinijelo borbi protiv diskriminacije.

Danas je u Savjetu Evrope održana ceremonija u znak sjećanja na žrtve holokausta, a svečanosti povodom obilježavanja 69 godina od oslobađanja Aušvica prisustvovali su brojni parlamentarci. Predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Anne Brasseur je naglasila da je dužnost svih država da se bore da se takve stvari više ne ponove i da se mora nastaviti borba protiv antisemitizma i drugih oblika mržnje i netrpeljivosti.

Pored plenarne śednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, održane su i śednice: Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za pravna pitanja i ljudska prava, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbora za jednakost i nediskriminaciju, zajednička śednica Odbora za pravna pitanja i ljudska prava i Odbora za jednakost i nediskriminaciju,  Poodbora za zaštitu životne sredine i energiju, Pododbora za integraciju, Poodbora za saradnju sa neevropskim zemljama porijekla i tranzita na kojima su učestvovali i članovi crnogorske delegacije. Takođe, održane su i śednice Zajedničkog komiteta i Predsjedničkog komiteta na kojima je, u svojstvu šefa Delegacije i potpredsjednika PSSE, učestvovao poslanik dr Zoran Vukčević.

Završnog dana Januarskog zasijednja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope raspravljaće se o izmjeni Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji i odgovornosti međunarodnih organizacija zbog kršenja ljudskih prava.

Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Zoran Vukčević, šef Delegacije i članovi Delegacije: dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić, dr Predrag Sekulić i Snežana Jonica.