Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 07. april 2014. 23:10

Aprilsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope - prvi dan

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore dr Predrag Sekulić izabran  za potpredśednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Prvog dana aprilskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje se održava u  Strazburu, od 7. do 11. aprila 2014. godine, šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope dr Predrag Sekulić, izabran je za potpredśednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Na otvaranju proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, predśednica PSSE Anne Brasseur je istakla da se Savjet Evrope i Evropa u cjelini trenutno suočavaju sa ozbiljnom krizom koja predstavlja veliki izazov za vrijednosti i principe za koje se zalažu, kao i za mir i  međunarodnu saradnju. Aneksija Krima od strane Ruske Federacije je neprihvatljiva i predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava koje treba oštro osuditi, naglasila je predśednica PSSE. Saopštila je da je dužnost Savjeta Evrope da reaguje na ovakve aktivnosti, imajući u vidu da je poštovanje teritorijalnog integriteta jedno od osnovnih prava, ali i obaveza koje države članice moraju poštovati. Zbog tih događaja, odlučeno je da se na plenarnoj śednici PSSE u četvrtak, 10. aprila 2014. godine, vodi raprava o zahtjevu za ponovno preispitivanje prethodno ratifikovanih akreditacija Ruske delegacije u PSSE.

Predśednica je istakla da će tokom ovog zasijedanja u žiži interesovanja biti i rasprava u vezi sa nedavnim događajima u Ukrajini, navodeći da Savjet Evrope mora dati podsticaj budućim aktivnostima u Ukrajini, s akcentom na prioritete djelovanja koji uključuju: ustavnu reformu, reformu izbornog zakonodavstva, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Na danas održanoj plenarnoj śednici predstavljen je i Izvještaj o aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta u periodu od januarskog do aprilskog zasijedanja 2014. godine.

Tokom popodnevnog zasijedanja poslanicima se obratio Sebastian Kurz, ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije, predśedavajući Komiteta ministara koji je odgovarao na pitanja poslanika, od kojih se značajan broj odnosio na nedavne događaje u Ukrajini i Rusiji.

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope su učestvovali na śednici Grupe socijalista.

Takođe, učestvovali su na śednicama Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju, Odbora za političke poslove i demokratiju i Odbora za pravne poslove i ljudska prava.

Tokom śutrašnjeg dana na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće rasprave o: prostituciji, trafikingu i modernom ropstvu u Evropi, zahtjevu za Partnerstvo za demokratiju između Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i Parlamenta Kirgistana, stanju i pravima tradicionalnih nacionalnih manjina u Evropi. Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Niels Muižnieks predstaviće poslanicima Izvještaj o radu iaktivnostima za 2013. godinu.

Crnogorsku delegaciju na aprilskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef i članovi - dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanići Snežana Jonica.