Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 08. april 2014. 19:36

Aprilsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope - drugi dan

Drugog dana aprilskog zasijedanja, koje se održava u  Strazburu, od 7. do 11. aprila 2014. godine, na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođene su rasprave o prostituciji, trafikingu i modernom ropstvu u Evropi, zahtjevu za Partnerstvo za demokratiju između Parlamenta Kirgistana i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i pravima nacionalnih manjina u Evropi.

U okviru rasprave o prostituciji i trgovini ljudima naglašeno je da je 84 odsto žrtava trgovine ljudima u Evropi izloženo seksualnoj eksploataciji, jer postoji bliska veza između ovih djela zbog čega je neophodno uskladiti zakonodavstvo u ovim dvjema oblastima, a kao jedan od uspješnih modela predstavljen je model Švedske.

Tokom rasprave o zaštiti prava nacionalnih manjina zaključeno je da  politički prioritet zemalja članica Savjeta Evrope treba da bude zaštita prava svih nacionalnih manjina, jer je to bitan uslov za očuvanje mira i stabilnosti u cijeloj Evropi. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pozvala države članice Savjeta Evrope koje to do sada nijesu učinile da ratifikuju  Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina i Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima.

U nastavku zasijedanja, komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Niels Muižnieks predstavio je Izvještaj o radu i aktivnostima za 2013. godinu. Saopštio je da je tokom 2013. godine imao brojne aktivnosti, pośetio 24 zemlje u kojima je razgovarao sa subjektima koji se bave pitanjima ljudskih prava, prisustvovao konferencijama i održao predavanja, a u vezi sa čim je sačinio izvještaje sa preporukama u cilju poboljšanja postojećeg stanja ljudskih prava. Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope, kao nezavisna i nepristasna institucija, u 2013. godini bavio se širokim spektrom tema iz oblasti ljudskih prava. Komesar za ljudska prava Muižnieks je apostrofirao da je upotreba modernih tehnologija veoma važna za promociju ljudskih prava i naglasio da je broj onih koji su pratili njegove aktivnosti putem twitera pred kraj 2013. godine gotovo dvostruko uvećan. Zaključio je da će i u ovoj godini sa svojim timom nastaviti sa brojnim planiranim aktivnostima u cilju unapređenja ljudskih prava u zemljama članicama Savjeta Evrope.

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovali su na prijepodnevnim i popodnevnim śednicama radnih tijela PSSE: Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj,  Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za pravne poslove i ljudska prava, kao i na śednicama poodbora za ljudska prava, osobe sa invaliditetom i inkluziju i rodnu ravnopravnost.

Zasijedanje se nastavja śutra raspravama o zaštiti korisnika na internetu i bezbjednosti u sajber prostoru, pravu na pristup državljanstvu i implementaciji Evropske konvencije o državljanstvu.

Tokom śutrašnjeg dana poslanicima će se obratiti i predśednik Austrije Heinz Fischer. Očekuje se da će posebno interesovanje parlamentaraca izazvati rasprava o nedavnim događajima u Ukrajini i prijetnjama funkcionisanju demokratskih institucija, koja je u dnevni red uvrštena po hitnom postupku. 

Crnogorsku delegaciju na aprilskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef i članovi - dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.