Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 09. april 2014. 22:03

Aprilsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope - treći dan

Trećeg dana aprilskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje se održava u  Strazburu, od 7. do 11. aprila 2014. godine,  u žiži interesovanja poslanika i šire javnosti bila je rasprava o nedavnim događajima u Ukrajini i prijetnjama funkcionisanju demokratskih institucija.

U Rezoluciji usvojenoj nakon veoma zanimljive rasprave, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je zaključila da je "takozvani referendum" u Krimu neustavan. Po ocjeni većine parlamentaraca PSSE otcjepljenje Krima i integracija u Rusku federaciju podstaknuti su od strane ruskih vlasti, tako da PSSE ne priznaje ishod referenduma i ilegalnu aneksiju Krima od strane Ruske federacije, dok Skupština u potpunosti podržava legitimitet nove vlasti u Ukrajini od koje očekuje da će stvoriti mogućnost za demokratski razvoj zemlje. Parlamentarna skupština je pozvala ukrajinske vlasti da usvoje izmjene Ustava koji treba uskladiti sa standardima Savjeta Evrope kako bi se uspostavila ravnoteža između izvršne i zakonodavne vlasti.

Tokom dana na plenumu su vođene rasprave o pristupu internetu, zaštiti korisnika i bezbjednosti u sajber prostoru, pravu na pristup državljanstvu i implementaciji Evropske konvencije o državljanstvu.

U raspravi o pristupu državljanstvu i implementaciji Evropske konvencije o državljanstvu učestvovala je i poslanica Snežana Jonica. Poslanica Jonica je naglasila da pravo na državljanstvo predstavlja u suštini pravo na ostvarenje drugih prava. Ona je podržala stav da djeca treba da imaju državljanstvo oba roditelja i ukazala na niz problema i moguću diskriminaciju kada to nije odobreno zakonima država članica. Takođe je skrenula pažnju da problem u primjeni preporuke da djeca treba da imaju državljanstvo oba roditelja u nekim državama, kao što je Crna Gora, može biti sadržan i u tumačenju pojma "djeca", ako se ovaj pojam tumači na način da se olakšica odnosi samo na osobe mlađe od 18 godina. Ukazala je i na problem tumačenja trajanja zakonitog boravka i podržala preporuku da rezidencijalni uslov za državljnstvo ne smije da bude veći od pet godina. Poslanica Jonica je skrenula pažnju na važnost člana 6 Rezolucije u kojem se kaže da je zadnjih decenija dozvoljavanje višestrukog državljanstva opšte prihvaćeni trend, zbog povećanog kretanja ljudi i mješovitih brakova. U članu 6 se naglašava da odricanje od matičnog državljanstva ne treba da bude uslov za dobijanje državljanstva. Podržala je preporuku za ponovno osnivanje komiteta koji će se baviti pitanjem državljanstva. Jonica je izrazila nadu da će usvajanje ove rezolucije biti od uticaja na prihvatanje Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu, koji je podnijela Socijalistička narodna partija, od strane ostalih poslanika u Skupštini Crne Gore.

U Rezoluciji usvojenoj nakon rasprave o pristupu internetu, PSSE je pozvala vlade evropskih država da garantuju pristup internetu svakom pojedincu, kako na normativnom planu, tako i u praksi i da uspostave standarde usluga u ovoj oblasti, imajući u vidu da komunikacija putem interneta predstavlja značajan vid komunikacije među ljudima i omogućila je građanima da bolje i lakše iskoriste pravo na slobodu izražavanja. Skupština je zaključila da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti podataka na internetu i pozvala na preduzimanje niza mjera, među kojima su donošenje akcionog plana od strane evropskih država kako bi se spriječilo masovno kršenje prava na privatnost i zakona kojima bi se regulisala ova oblast na način kompatibilan sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja garantuje pravo na privatnost.     

U okviru zvanične pośete Savjetu Evrope, izlaganje u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope imao je predśednik Austrije Heinz Fischer. Dan prije nego što Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, prilikom razmatranja prethodno ratifikovanih akreditacija delegacije Rusije u PSSE, odluči da li će Rusiji suspendovati pravo glasa do kraja 2014. godine predśednik Austrije je poslanicima PSSE poručio da je dijalog jedini način da se rješavaju sukobi. „Prilično je lako zatvoriti vrata, ali ih je daleko teže opet otovriti“, istakao je Fischer u obraćanju poslanicima PSSE. Fischer je saopštio da se slaže s ocjenom eksperata Venecijanske komisije da su potezi koje je Rusija preduzela i preduzima u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali je istakao da bi dalji koraci koje bi Rusija preduzela u destabilizaciji Ukrajine bili neprihvatljivi. Pozvao je države članice Savjeta Evrope da uzmu u obzir istorijsku pozadinu sukoba, poštujući interese svih uključenih zemalja. Austrijski predśednik je pohvalio ulogu Savjeta  Europe, kao međunarodne organizacije koja je dokazala važnu ulogu u očuvanju mira u Evropi. 

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovali su na sastanku Grupe socijalista i śednicama Odbora za pravne  poslove i ljudska prava i Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj. Takođe, prisustvovali su saslušanju na temu „Potreba eliminisanja apatridije“ koje su organizovali UNHCR, Odbor za migracije, izbjeglice i raseljena lica i Odbor za pravne poslove i ljudska pravaParlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE dr Predrag Sekulić učestvovao je na sastanku predśednice Skupštine sa šefovima nacionalnih delegacija.

Crnogorsku delegaciju na aprilskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef i članovi - dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.