Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 10. april 2014. 22:11

Aprilsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope - četvrti dan

Predśednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Anne Brasseur održala je sastanak sa šefovima nacionalnih delegacija na kojem se razgovaralo o radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i budućim aktivnostima. Iako jedna od najmalobrojnijih delegacija, crnogorska delegacija, prema izvještaju PSSE, jedna je od aktivnijih u ovom sazivu.

Četvrtog dana aprilskog zasijedanja Parlamentarna skupština Savjeta Evrope odlučila je da do kraja 2014. godine suspenduje pravo glasa delegaciji Rusije, kao i pravo da članovi ruske delegacije budu predstavljeni u Birou, Predsjedničkom i Stalnom komitetu PSSE i da učestvuju u izbornim posmatračkim misijama. PSSE je ocijenila da je aneksija Krima od strane Rusije u jasnoj suprotnosti sa Statutom Savjeta Evrope i obavezama koje je Rusija preuzela članstvom u ovoj organizaciji od 1996. godine. U Rezoluciji usvojenoj nakon trosatne rasprave Skupština je ocijenila da vojna okupacija ukrajinske teritorije, prijetnja vojnom silom, priznavanje rezultata ilegalnog referenduma i aneksija Krima predstavljaju povredu međunarodnog prava.  Međutim, Skupština je takođe izjavila da politički dijalog treba da bude najpreporučljiviji način za traženje kompromisa i da povratka na stereotipe hladnog rata ne treba da bude, naglašavajući da bi suspenzija akreditacija ruske delegacije u PSSE takav dijalog onemogućila. Delegacija Rusije ocijenila je sankcije kao nepravedne i nevažeće, navodeći da predstavljaju najgrublje kršenje prava delegacije.

Poslanici, članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, održali su sastanke sa ThorbjørnJaglandom, aktuelnim Generalnim sekretarom Savjeta Evrope i Sabine Lojthojzer Šnarenberger, kandidatkinjom Njemačke za Generalnog sekretara Savjeta Evrope, koji su predstavili svoje programe uoči izbora za Generalnog sekretara Savjeta Evrope koji će se održati na junskom zasijedanju PSSE.

Tokom dana članovi crnogorske delegacije učestvovali su na śednicama Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za pravne poslove i ljudska prava i Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj.

Takođe, tokom proljećnjeg zasijedanja PSSE poslanici su prisustvovali značajnim događajima organizovanim u sklopu društvenog programa.  

Završnog dana aprilskog zasijedanja na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće rasprave o izbjeglicama i njihovom pravu na rad i borbi protiv siromaštva djece u Evropi.

Crnogorsku delegaciju na aprilskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef i članovi- dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.