Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 09. jun 2014. 12:39

Delegacija Skupštine Crne Gore u PSSE sastala se sa ministrom za evropske poslove i glavnim pregovaračem Republike Turske

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope dr Predrag Sekulić i članovi dr Draginja Vuksanović i Mladen Bojanić održali su sastanak sa Mevlüt Ҫavuşoğlu-om, ministrom za evropske poslove i glavnim pregovaračem Republike Turske i njegovim saradnicima. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Nj. E. Mehmet Niyazi Tanilir.

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope dr Predrag Sekulić je pozdravio goste, poželio im ugodan boravak u Crnoj Gori i zahvalio na interesovanju da održe sastanak i sa članovima Delegacije Skupštine CG u PSSE.

Mevlüt Ҫavuşoğlu je saopštio da u Crnoj Gori boravi na poziv ministra vanjskih poslova i evropskih integracija radi intenziviranja saradnje između dvije zemlje na polju evropskih integracija, što će biti osnaženo potpisivanjem Protokola o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Ministarstva za evropske poslove Republike Turske.

Saopštio je da Delegacija Turske u PSSE ima veoma dobru saradnju sa Delegacijom Skupštine Crne Gore u PSSE, izražavajući nadu da će tako biti i u narednom periodu. Ocijenio je da je Crna Gora od sticanja nezavisnosti učinila veoma značajne korake na putu evropskih i evroatlanskih integracija, čemu je u značajnoj mjeri doprinijela i crnogorska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Istakao je da je Crna Gora realizovala  brojne aktivnosti u cilju ispunjavanja preporuka iz Rezolucije 1890 (2012) PSSE i izrazio nadu da će  to na adekvatan način biti vrednovano u narednom izvještaju o Crnoj Gori i doprinijeti ukidanju monitoring postupka PSSE nad Crnom Gorom. Podśećajući na dugogodišnje kulturno-istorijske veze između Turske i Crne Gore, ocijenio je da dvije države imaju veoma dobre političke i ekonomske odnose. Mišljenja je da je važno da Crna Gora bude dio NATO-a, jer će to doprinijeti ukupnoj stabilnosti regiona i istakao da Turska daje punu podršku Crnoj Gori na tom putu.

Poslanik Mladen Bojanić se osvrnuo na ekonomske odnose između Crne Gore i Turske i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je turska Ziraat banka podnijela Centralnoj banci Crne Gore zahtjev za otvaranje banke u našoj državi. Važnim je ocijenio što je Istanbulska berza u decembru 2013. godine postala suvlasnik Montenegroberze i što je kompanija Global Ports Holding iz Istanbula u novembru 2013. kupila 62,09% akcijskog kapitala Kontejnerskog terminala i generalnih tereta u Baru. Istakao je da opozicione partije podržavaju dalji razvoj političkih i ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske.

Poslanica dr Draginja Vuksanović je zahvalila na podršci koju Republika Turska pruža Crnoj Gori na njenom putu evropskih i evroatlanskih integracija, uz nadu da će odnosi između dvije zemlje biti u stalnom usponu.

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE dr Predrag Sekulić je zahvalio ministru za evropske poslove i glavnom pregovaraču Republike Turske na podršci koju Turska pruža Crnoj Gori na evroatlanskom putu, kao i na sveukupnoj saradnji i prijateljskom odnosu koji razvijaju delegacije ove dvije države u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Istakao je da je Crnoj Gori ukinut monitoring od strane Komiteta ministara Savjeta Evrope i izrazio očekivanje da će do kraja godine biti ukinut monitoring od strane Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo današnjim susretom i iskazali spremnost za nastavak  saradnje između delegacija Turske i Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kao i ukupne saradnje između dvije prijateljske države na svim poljima.