Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 23. jun 2014. 21:25

Počelo Junsko zasijedanje PSSE

Crnogorsku delegaciju čine dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica

Na otvaranju ljetnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope predśednica Anne Brasseur je pozdravila nedavne inicijative predśednika Ukrajine Petra Porošenka koji je pozvao na prekid vatre i pokretanje ustavnih reformi, što daje nadu za budući razvoj događaja u toj zemlji. Izrazila je očekivanje da će takve aktivnosti doprinijeti normalizaciji stanja u Ukrajini i normalizaciji odnosa između Rusije i Ukrajine. Veoma važnim je ocijenila da se inicijative predśednika Ukrajine, posebno u oblasti političke i institucionalne reforme, što prije sprovedu u djelo. Podśetila je na važnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta kao jednog od osnovnih principa Savjeta Evrope.

Prvog dana Junskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope razmotreni su Izvještaj o predśedničkim i prijevremenim parlamentarnim izborima u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Izvještaj o prijevremenim predśedničkim izborima u Ukrajini. Posmatračka misija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope je ocijenila da su izbori u Makedoniji sprovedeni efikasno i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom. Međutim, u Izvještaju koji je pripremio Stefan Schennach (Austrija, Grupa socijalista) upozorava se na nepravilnosti uočene tokom glasanja, prvenstveno na slučajeve organizovanog glasanja, a takođe je ukazano i na nepravilnosti „tehničke prirode“, izražene nakon otvaranja biračkih mjesta i u vrijeme prebrojavanja glasova. Skupština je takođe ukazala na moguću zloupotrebu državnih resursa u političke svrhe, od strane vladajuće partije. Ocijenjeno je da sami izborni proces nije doprinio smanjenju tenzija koje postoje između i unutar etničkih zajednica. U cilju promovisanja demokratske konsolidacije unutar zemlje, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, uz podršku Venecijanske komisije, ponudila je Makedoniji pomoć, radi unapređenja izbornog zakonodavstva.

U Izvještaju o predśedničkim izborima u Ukrajini navodi se da su izbori održani u skladu sa međunarodnim standardima i da su ispoštovana osnovna ljudska prava i slobode u većem dijelu zemlje, uprkos stalnom nasilju na istoku zemlje što je ozbiljno uticalo na izborno okruženje. Na izborima je bila visoka izlaznost, a rezultati su novom predśedniku dali neophodni legitimitet. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je naglasila da „ne postoji vojno rješenje za današnje krize“. U cilju konsolidacije izbornog procesa, PSSE je pozvala ukrajinske vlasti da usvoje jedinstveni izborni zakon, s obzirom da sada postoji previše propisa koji na veoma kompleksan i nejasan način regulišu ovaj proces. PSSE je preporučila i jačanje nadzora nad trošenjem finansijskih sredstava od strane političkih partija tokom izbornog procesa. Skupština će nastaviti da prati situaciju u Ukrajini i izrazila je spremnost da putem Venecijanske komisije pruži stručnu pomoć za reformu izbornog zakonodavstva.

Na danas održanoj plenarnoj śednici predstavljen je i Izvještaj o aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta u periodu od Aprilskog do Junskog zasijedanja 2014. godine.

Tokom popodnevnog zasijedanja poslanicima se obratio Elmar Mammadyarov, ministar inostranih poslova Azerbejdžana, predśedavajući Komiteta ministara.

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope su učestvovali na śednici Grupe socijalista. Takođe, učestvovali su na śednicama Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju, Odbora za političke poslove i demokratiju i Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije.

Tokom śutrašnjeg dana u žiži interesovanja biće izbor Generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Takođe, biće održane rasprave o migracijama i velikom broju izbjeglica, kao i o nasilju u medijimi i putem medija. U popodnevnoj sesiji vodiće se rasprava o primjeni reforme Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Crnogorsku delegaciju na Junskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.