Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 24. jun 2014. 21:19

Junsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – drugi dan

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope reizabrala je Thorbjørn Jaglanda za Generalnog sekretara Savjeta Evrope.

 

U prvom krugu glasanja Jagland je dobio 156 glasova, dok je drugi kandidat Sabine Leutheusser-Scharrenberger dobila 93 glasa. Jagland je bio predśednik Parlamenta Norveške u periodu od 2005. do  2009. godine, a 2009. godine izabran je za Generalnog sekretara Savjeta Evrope i za predśednika Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade. Novi petogodišnji mandat Generalnog sekretara Savjeta Evrope počinje 1. oktobra 2014. godine.

Drugog dana zasijedanja na plenumu PSSE vođene su rasprave o migracijama i velikom broju neregularnih migranata koji su došli na italijansku obalu zbog tenzija u  južno-mediteranskim zemljama. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je izrazila zahvalnost južno-mediteranskim zemljama, posebno Italiji zbog velikih napora usmjerenih na očuvanje života migranata na moru. Poslanici su se saglasili da mora postojati nulta stopa tolerancije za izgubljene živote na moru, a PSSE je preporučila jasne, obavezujuće i zajedničke standarde za operacije traganja, spasavanja i iskrcavanja migranata. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pozvala na stvaranje bezbjednih legalnih kanala za migrante i obezbjeđivanje jedinstvenih procedura za azil. U raspravi o velikom prilivu migranata na italijansku obalu pohvaljeni su napori italijanskih vlasti da odgovore na vanredne situacije, ali je naglašeno da još uvijek postoje izazovi u oblasti migracija zbog čega je potrebno stvarati jedinstvenu politiku djelovanja. PSSE je pozvala vlasti Italije da obezbijede pouzdan, pravičan i transparentan sistem za identifikaciju migranata u trenutku njihovog dolaska i da osnaže aktivnosti na hapšenju i gonjenju trgovaca ljudima.

U popodnevnoj sesiji vođena je rasprava o nasilju u medijima i putem medija. Naglašeno je da svaki poziv na nasilje putem medija mora biti zabranjen u skladu sameđunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava. U cilju borbe protiv ove pojave, Skupština je pozvala vlade, nacionalne parlamente i medijske emitere da preduzmu niz mjera. Komitetu ministara Savjeta Evrope je predloženo da pripremi praktična uputstva za roditelje, učitelje i pružaoce medijskih usluga o borbi protiv nasilja u medijima.

Tokom rasprave o reformama Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope ocijenjeno je da su od 2011. godine realizovane brojne reforme u cilju poboljšanja funkcionisanja, organizacione strukture, djelotvornosti PSSE, kao i radi stvaranja jačih veza sa nacionalnim parlamentima država članica. Ispunjena su očekivanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i nacionalnih delagacija. Međutim, i u narednom periodu treba nastaviti reforme kako bi se Parlamentarna skupština Savjeta Evrope približila svim građanima Evrope, nacionalnim parlamentima i medijima.

Tokom današnjeg zasijedanja poslanicima se obratio predśednik Azerbejdžana Illham Aliyev koji boravi u zvaničnoj pośeti Savjetu Evrope. Istakao je da je Azerbejdžan preuzeo šestomjesečno predśedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope i ocijenio da je to dobra prilika da se doprinese razvoju zajedničkih vrijednosti demokratije i osnovnih sloboda u toj zemlji. Podśetio je da je nakon raspada Sovjetskog Saveza Azerbejdžan pretrpio društvene nemire, ekonomska previranja, vojni poraz, gubitak teritorije, pa čak i građanski rat  1993. godine. Međutim, u poslednjih nekoliko godina zemlja doživljava  brz ekonomski razvoj i postala je most za interkulturalni i međureligijski dijalog u regiji. Predsjednik Aliyev je saopštio da su prioriteti Azerbejdžana sprovođenje reformi  u cilju modernizacije zemlje i stvaranje održivog napretka, a posebno važnim je ocijenio borbu protiv korupcije i razvoj obrazovanja.

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovali su na prijepodnevnim i popodnevnim śednicama radnih tijela PSSE: Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju i Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj.

Zasijedanje se nastavja śutra raspravama o naporima za stvaranje bolje evropske demokratije i izazovima sa kojima se suočava federalna Evropa, parlamentarnom doprinosu za rješavanje konflikta u Zapadnoj Sahari i objedinjenom raspravom o identitetima i različitostima interkulturalnih društava i integraciji migranata u Evropi, pojavi koja zahtijeva proaktivno, dugoročno i globalno djelovanje.

Crnogorsku Delegaciju na Junskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.