Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 25. jun 2014. 21:37

Junsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – treći dan

Trećeg dana Junskog zasijedanja na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođene su rasprave o naporima za stvaranje bolje evropske demokratije i izazovima sa kojima se suočava federalna Evropa.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope se ponudila da obezbijedi forum za debatovanje o budućem političkom obliku Evropske unije i brojnim izazovima sa kojima se suočava evropska demokratija.

U raspravi o parlamentarnom doprinosu za rješavanje konflikta u Zapadnoj Sahari, naglašeno je da je potrebno nastaviti pregovore pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u cilju postizanja pravednog, trajnog i obostrano prihvatljivog političkog rješenja za sve strane uključene u konflikt. Parlamentarci su podstakli države članice Savjeta Evrope da intenziviraju napore i djeluju zajedno kako bi pronašli konačno političko rješenje sukoba, čime bi se postigla trajna bezbjednost i stabilnost u oblasti Zapadne Sahare. Uprkos napretku koji je Maroko ostvario u oblasti ljudskih prava i vladavine prava, Skupština je izrazila zabrinutost zbog brojnih navodnih kršenja ljudskih prava u Zapadnoj Sahari.

U popodnevnim satime vođena je objedinjena rasprava o identitetima i različitostima interkulturalnih društava i integraciji migranata u Evropi. Skupština je izrazila zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze legalni imigranti i njihovi potomci, jer njihova integracija još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou. U cilju efikasnije promocije integracije Skupština je naglasila da treba primjenjivati politiku koja će obezbijediti pravedniju raspodjelu bogatstva i preduzeti niz mjera u oblasti rada, obrazovanja, političke participacije kako bi se poboljšao položaj migranata. Zaključeno je da integracija migranata zahtijeva proaktivno, dugoročno i globalno djelovanje.

Tokom dana održana je ceremonija povodom obilježavanja stogodišnjice od Prvog svjetskog rata. Tim povodom, predśednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Anne Brasseur je istakla da je stvaranje međunarodnog poretka bez dijaloga nemoguće. Podśetila je  da je u duhu dijaloga, saradnje i otvorenosti stvoren Savjet Evrope radi stvaranja osnova za održivi mir i poštovanje ljudskih prava svih građana. Istakla je da je uloga Savjeta Evrope važnija danas nego ikada ranije, jer se moraju preduzimati brojne aktivnosti kako bi se  građanima Evrope garantovalo ostvarivanje ljudskih prava, prvenstveno prava na mir i život bez straha.

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovali su na śednicama radnih tijela PSSE: Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za pravna pitanja i ljudska prava, Pododbora za osobe s invaliditetom i ikluziju i Pododbora za rodnu ravnopravnost. Takođe,  učestvovali su i na sastanku Grupe socijalista. Prisustvovali su brojnim društvenim aktivnostima organizovanim tokom ljetnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

U okviru kampanje Savjeta Evrope „Jedno od petoro“ u kojoj učestvuje i Crna Gora danas je održan 19. sastanak Mreže parlamentaraca za borbu protiv seksualnog nasilja nad djecom. Tema sastanka je bila: „Učešće mladih- sredstva za prevenciju seksualne eksploatacije“.

Zasijedanje se nastavja śutra debatom o političkim i humanitarnim posledicama krize u Ukrajini, nakon čega slijedi obraćanje novoizabranog predśednika Ukrajine Petra Porošenka.

Popodne će biti vođene rasprave o izazovima sa kojima se suočava Razvojna banka Savjeta Evrope  i o evropskoj administraciji i izazovima sa kojima se suočava državna administracija.   

Crnogorsku delegaciju na Junskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.