Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. jun 2014. 22:00

Junsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – četvrti dan

Četvrtog dana Junskog zasijedanja na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođena je rasprava o političkim i humanitarnim posledicama krize u Ukrajini nakon čega se poslanicima obratio novoizabrani predśednik Ukrajine Petro Porošenko.


Otvarajući raspravu o političkim i humanitarnim posledicama krize u Ukrajini Jordi Xuclà iz Španije je istakao da je novi predśednik Ukrajine preduzeo određene korake u pravom smjeru, a jedan od njegovih glavnih zadataka biće ponovna izgradnja povjerenja među ljudima na istoku zemlje. Saopštio je da je jedan od zadataka novog predśednika da uspostavi dijalog sa zainteresovanim stranama na istoku države kako bi se sprovele neophodne reforme koje podrazumijevaju decentralizaciju, ustavne reforme, ravnotežu i kontrolu vlasti i nezavisno pravosuđe.
Ukrajinski predśednik Petro Porošenko je naglasio da se samo mirnim putem i dijalogom mogu riješiti sukobi u Ukrajini. Pozvao je na deeskalaciju sukoba na istoku zemlje i obnovu mira u Ukrajini. Saopštio je da je njegov mirovni plan dobio veliku podršku na međunarodnom planu, ali je podrška Rusije i dalje neadekvatna, smatrajući da Rusija treba da bude pozvana da doprinese rješavanju kompleksne situacije i da podrži mirovni plan sa konkretnim akcijama. Završetak režima vojne kontrole duž granica Ukrajine sada je glavni prioritet uz mogućnost da međunarodne institucije budu pozvane da pošalju posmatrače. Predśednik Ukrajine je zahvalio Savjetu Europe na brzom odgovoru na krizu i izrazio želju za nastavkom saradnje. Saopštio je da je Ukrajina počela sprovođenje paketa mjera za borbu protiv korupcije, a takođe će reformisati pravosuđe kako bi se obezbijedila veća transparentnost i povjerenje javnosti u pravosudne organe. U skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi preduzete su aktivnosti na decentralizaciji javne uprave. Preśednik Porošenko je izrazio očekivanje da će prijevremeni lokalni izbori doprinijeti postizanju jedinstva i stabilnosti u zemlji.
U popodnevnim satima diskutovalo se o izazovima sa kojima se suočava Razvojna banka Savjeta Evrope kao i o evropskoj administraciji i izazovima sa kojima se državna administracija suočava.
Skupština je pozvala Razvojnu banku Savjeta Evrope da ojača odnose sa Savjetom Evrope, na način što će razvijati blisku saradnju ne samo sa Generalnim sekretarom, nego i sa Predśednikom, parlamentarnim izvjestiocem o Razvojnoj banci, Komesarom za ljudska prava i pozivati ih na godišnje sastanke Upravnog odbora i drugih tijela. Parlamentarci su naglasili važnost direktnih kontakata između Banke i predstavnika parlamenata država članica Savjeta Evrope radi povećanja vidljivosti rada Razvojne banke. Naglašeno je da postoje brojne mogućnosti saradnje Razvojne banke i Savjeta Evrope putem projekata koji se odnose na zapošljavanje mladih, integraciju Roma i pomoć ranjivim kategorijama stanovništva.
Kvalitetna državna administracija je ključni preduslov za snažnu demokratiju, a u svim budućim reformama državne administracije prvenstveno se mora voditi računa o interesima građana i zajedničkim evropskim vrijednostima, naglašeno je tokom rasprave o izazovima sa kojima se suočava državna administracija. Skupština je pozvala države članice Savjeta Evrope da procijene preduzete reformske aktivnosti u oblasti javne uprave i javne službe i razmotre da li su iste u skladu sa konceptom socijalne kohezije.
Poslanici dr Predrag Sekulić i Mladen Bojanić učestvovali su na śednici Odbora za monitoring na kojoj je predstavljen usmeni Izvještaj o pośeti koizvjestilaca Odbora za monitoring Crnoj Gori, realizovanoj od 14. do 16. aprila 2014. godine.
Tokom dana članovi crnogorske Delegacije učestvovali su na śednicama Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju i Odbora za pravne poslove i ljudska prava.
Završnog dana Junskog zasijedanja na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope raspravljaće se o jačanju nezavisnosti Evropskog suda za ljudska prava kao i koliko je pravosuđe prilagođeno maloljetnicima.
Crnogorsku delegaciju na Junskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen Bojanić i Snežana Jonica.