Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 27. jun 2014. 20:41

U Strazburu završeno Junsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Crnogorsku delegaciju činili dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica

Završnog dana Junskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođena je rasprava o jačanju nezavisnosti Evropskog suda za ljudska prava. Skupština je zaključila da još uvijek ima prostora za poboljšanje nezavisnosti Evropskog suda za ljudska prava iako su u prethodnom periodu preduzete brojne mjere u tom pravcu. Parlamentarci su se složili da u narednom periodu treba ratifikovati Šesti protokol uz Opšti sporazum o privilegijama i imunitetima Savjeta Evrope, izmijeniti propise kojima je regulisano socijalno i penzijsko osiguranje za sudije i poboljšati položaj sudija nakon njihovog odlaska u penziju.

Takođe, parlamentarci su diskutovali u kojoj mjeri je pravosuđe prilagođeno maloljetnicima. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pozvala države članice da utvrde granicu od 14 godina života kao minimalnu starosnu granicu za krivičnu odgovornost, bez izuzetka i za teška krivična djela, kao i da stvore pogodnije alternativne mjere u tužilačkom postupku prema mlađim prestupnicima. Pritvor i zatvor za djecu treba da se koriste samo u krajnjem slučaju i u kratkom vremenskom periodu. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je predložila da se ustanove multidisciplinarni stručni timovi sastavljeni od policije, socijalnih i medicinskih radnika kako bi pomogli u istrazi zločina počinjenih od strane maloljetnika, a s druge strane, doprinijeli njihovoj rehabilitaciji i pružili podršku njihovim porodicama u suočavanju sa problemom. Zaključeno je da pronalaženje najboljeg načina na koji će se postupati sa maloljetnim prestupnicima predstavlja izazov za vlade svih država članica Savjeta Evrope, jer je potrebno uspostaviti ravnotežu između zaštite društva u cjelini i postupanja prema maloljetnim delinkventima.

Završnog dana Junskog zasijedanja održana je śednica Biroa PSSE na kojoj je učestvovao šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE  dr Predrag Sekulić. Na śednici Biroa bilo je riječi o aktivnostima Parlamentarne skupštine i radnih tijela u narednom periodu.

Crnogorsku delegaciju na Junskom zasijedanju činili su: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.