Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 01. avgust 2014. 11:44

Saopštenje Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE povodom stupanja na snagu Istanbulske konvencije

Danas, 1. avgusta, stupila je na snagu Istanbulska konvencija - Konvencija Savjeta Evrope o prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope sa zadovoljstvom konstatuje da Crna Gora pripada grupi od prvih jedanaest država u kojima Konvencija  stupa na snagu, što je još jedan dokaz naše posvećenosti ostvarenju njenog cilja.

Istanbulska konvencija predstavlja prvi međunarodno pravni obavezujući instrument koji obezbjeđuje sveobuhvatan skup mjera za sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Ovom Konvencijom, nasilje nad ženama se definiše kao kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije nad ženama. Konvencija zahtjeva od država potpisnica potpunu posvećenost prevenciji, zaštiti, procesuiranju i sankcionisanju akata nasilja.

Države potpisnice su se obavezale da će preduzeti sve neophodne zakonodavne i druge mjere za usvajanje i primjenu djelotvornih, sveobuhvatnih i koordinisanih državnih politika koje obuhvataju sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih ovom Konvencijom, na način da prava žrtava budu u središtu svih mjera i da se ostvaruju kroz djelotvornu saradnju svih nadležnih organa, institucija i organizacija.

Stupanjem na snagu ove Konvencije započinje i obaveza Crne Gore za preduzimanja neophodnih zakonodavnih i drugih mjera kako bi se omogućile odnosno obezbjedile, uz odgovarajuću geografsku rasprostranjenost, neophodne kratkoročne i dugoročne specijalizovane usluge podrške za svaku žrtvu koja je bila izložena bilo kojem obliku nasilja obuhvaćenom Konvencijom, kao i otvaranje odgovarajućih lako dostupnih sigurnih kuća u dovoljnom broju za bezbjedan smještaj i proaktivnu pomoć žrtvama nasilja, posebno ženama i njihovoj djeci.

Na današnji dan Konvencija je, osim u Crnoj Gori, stupila na snagu u jos deset država i to: Albaniji, Andori, Austriji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Italiji, Portugaliji, Srbiji, Španiji  i Turskoj. U Francuskoj i Švedskoj stupiće na snagu 1. novembra 2014.godine. Osim navedenih, još 23 države su potpisale Konvenciju, ali je joŠ uvijek nisu ratifikovale.

Konvencijom je predviđeno formiranje Ekspertske grupe za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici koja će pratiti primjenu ove Konvencije od strane država članica.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope će, takođe, redovno pratiti primjenu Konvencije od strane država članica.

U Savjetu Evrope je formirana Mreža parlamentaraca za borbu protiv nasilja nad ženama. Mrežu čini 51 poslanik koji pripadaju državama članicama i državama posmatračima u PSSE. Promovisanje Istanbulske konvencije je jedan od glavnih ciljeva Mreže, na čijem čelu je kao politički koordinator poslanik Mendes Bota,  a predstavnik Crne Gore u ovoj Mreži je poslanica Snežana Jonica.