Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 29. septembar 2014. 21:16

Počelo Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu

Crnogorsku delegaciju na Jesenjem zasijedanju čine dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica

Na otvaranju Jesenjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope predśednica Anne Brasseur je istakla da ljudska prava moraju biti iznad političkih programa i državnih specifičnosti. U periodu nakon drugog svjetskog rata stvara se ambijent u kojem se nastoji razviti kultura ljudskih prava u kojoj će se poštovati različitosti, razvijati saradnja i međusobno povjerenje, kao najbolje sredstvo protiv mržnje, ugnjetavanja i straha. Naglasila je da kriza u Ukrajini predstavlja primjer kršenja ljudskih prava u vremenima sukoba i nasilja. S tim u vezi, ukazala je na ulogu Savjeta Evrope i Parlamentarne skupštine u uspostavljanju dugotrajnog demokratskog mira kroz uvažavanje dijaloga i saradnje.

Predśednica je istakla da se Evropa danas suočava i sa drugim prijetnjama koje su na prvi pogled manje vidljive, ali takođe zabrinjavaju. Riječ je o rastućem neo-nacizmu i porastu broja neo-nacističkih partija i pokreta u Evropi, što podriva temelje demokratskog društva. Mišljenja je da uspon ekstremizma i ksenofobije nije izolovan fenomen, već problem panevropskih dimenzija.

Na početku zasijedanja, za jednog od 20 potpredśednika PSSE izabrana je Ksenija Korenjak Kramar iz Slovenije.

Takođe, odlučeno je da se debata o krizi u Ukrajini održi 1. oktobra 2014. godine, a narednog dana rasprava po hitnom postupku o prijetnjama i nasilju protiv čovječnosti od strane terorističke grupe „islamska država“.

U žiži interesovanja bila je dodjela Vaclav Havel nagrade koje je ustanovljena prošle godine za poseban doprinos pojedinaca, nevladinih organizacija ili institucija u oblasti ljudskih prava. Vaclav Havel nagrada, u iznosu od 60 000 eura,  dodijeljena je azerbejdžanskom borcu za ljudska prava Anar Mammadliju. S obzirom da je Mammadli trenutno u zatvoru, Nagradu je primio njegov otac. Na ceremoniji uručivanja Vaclav Havel nagrade predśednica Anne Brasseur je istakla da je Mammadli nagradu zaslužio zbog izuzetne posvećenosti promociji demokratskih institucija i građanskih i političkih prava, saradnje i partnerstva sa PSSE i drugim organima Savjeta Evrope, uključujući i Komesara za ljudska prava, kao i zbog posebno značajnih stručnih analiza o stanju ljudskih prava u njegovoj državi.  Mammadli je osnivač i predśednik uticajne organizacije koje se od 2001. godine bavi posmatranjem izbora u Azerbejdžanu. Od tada do danas, na 13 održanih izbora u toj zemlji, dao je značajan doprinos u praćenju izbora, obrazovanju birača, pripremi izbornog materijala, kao i u izvještavanju. U decembru 2013. godine, uhapšen je i optužen da je zloupotrijebio službeni položaj, dok je u maju 2014. godine, osuđen na pet i po godina zatvora.  

Od ukupno 56 nominovanih koji su ispunjavali sve neophodne kriterijume za dodjelu Vaclav Havel nagrade, u najužem izboru bili su i Izraelski informativni centar za ljudska prava na okupiranim teritorijama i Jezuitska služba za izbjeglice sa Malte kojima su danas dodijeljene diplome.

U nastavku zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope razmotren je Izvještaj posmatračke misije PSSE o predśedničkim izborima u Turskoj, održanim 10. avgusta 2014. godine.

Prema Izvještaju koji je usvojila Parlamentarna skupština, predśednički izbori su organizovani na profesionalan i efikasan način. Mogućnost da se kampanja vodi i na drugim jezicima, uključujući i kurdski, kao i mogućnost da na izborima glasaju turski državljani koji žive u inostranstvu predstavljaju značajan napredak. U Izvještaju se konstatuju i određeni nedostaci, prvenstveno neravnomjerna zastupljenost kandidata u medijima, zloupotreba državnih resursa i neadekvatni propisi u dijelu finansiranja kampanje. PSSE je pozvala turske vlasti da preduzmu mjere na otklanjanju uočenih nedostataka prije održavanja parlamentarnih izbora zakazanih za 2015. godinu.

Na danas održanoj plenarnoj śednici predstavljen je i Izvještaj o aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta u periodu od ljetnjeg do Jesenjeg zasijedanja 2014. godine.

U popodnevnim satima vođena je debata o slobodnim temama u kojoj se učestvovalo 36 poslanika.

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope su učestvovali na śednici Grupe socijalista i Saveza evropskih liberala i demokrata (ALDE grupa). Takođe, učestvovali su na śednicama Odbora  za ravnopravnost i nediskriminaciju, Odbora za političke poslove i demokratiju i ženske radne grupe u sklopu Grupe socijalista. Šef Delegacije, u svojstvu potpredśednika PSSE, učestvovao je i na śednici Biroa PSSE.

Tokom śutrašnjeg dana vodiće se rasprava o suzbijanju neo-nacizma, u okviru koje će se poslanicima PSSE obratiti i predśednik Parlamenta Norveške. U popodnevnim satima biće vođena rasprava o pravima žena i perspektivama evro-mediteranske saradnje. Takođe, na plenumu PSSE biće riječi o poboljšanju kvaliteta obrazovanja, kao i o stručnom obrazovanju i obukama.