Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 30. septembar 2014. 22:04

Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – drugi dan

Drugog dana zasijedanja na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođena je rasprava o suzbijanju neo-nacizma, u okviru koje se poslanicima PSSE obratio i predśednik Parlamenta Norveške.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala je predlog da se 22. jul, u znak śećanja na dan kada je počinjen masakr nad mladima u Oslu i ostrvu Utoja, proglasi Evropskim danom posvećenim žrtvama zločina iz mržnje. Borba protiv mržnje i vrijeđanja ljudskog dostojanstva, uz promociju jednakosti, osnovni su postulati na kojima se temelji Savjet Evrope i za čije vrijednosti treba da se zalažu sve države članice, istakao je predśednik Parlamenta Norveške tokom učešća na plenarnom zasijedanju. Naveo je da je mržnju potrebno umanjiti, a ne doprinositi njenom širenju. U danas usvojenoj Rezoluciji Parlamentarna skupština je pozvala političare da pokrenu debatu sa neonacistima i izlože ih javnosti, uz jasno i nedvosmisleno osuđivanje i odbacivanje neonacističke ideologije i retorike. Ukazano je na niz pozitivnih primjera u Evropi preduzetih u borbi protiv neonacizma, uključujući aktivnosti usmjerene na sprečavanje da mladi postanu dio neonacističkih pokreta, kao i niz donesenih zakona protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Povodom borbe protiv govora mržnje i suzbijanja ekstremizma danas se u Parlamentarnoj skupstini Savjeta Evrope okupio jedan broj žrtava ekstremizma i govora mržnje koji su izrazili spremnost da pośetioce upoznaju sa sopstvenim iskustvom. Na otvaranju događaja govorili su predśednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope,  predśednik Parlamenta Norveške i Generalni sekretar Savjeta Evrope, a prisustvovali su poslanici, članovi nacionalnih delegacija u PSSE.

U popodnevnim satima vođena je rasprava o pravima žena i perspektivama evro-mediteranske saradnje. Zaključeno je da je neophodno jačati saradnju u cilju poboljšanja položaja žena u južno-mediretanskim zemljama. Tri godine nakon Arapskog proljeća Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je ocijenila da postoji raznovrsna slika po pitanju poštovanja prava žena i njihovog položaja u društvu u ovim zemljama. Naime, dok je u Tunisu i Maroku ostvaren značajan napredak u oblasti prava žena, u Libiji i Egiptu nema vidljivijih pomaka, dok u Alžiru napredak nije na zadovoljavajućem nivou. U danas usvojenoj Rezoluciji, na osnovu Izvještaja izvjestiteljke iz Belgije, PSSE savjetuje navedene zemlje da usvoje i preduzmu niz konkretnih mjera u cilju poboljšanja položaja žena. Prvenstveno ih poziva na sprovođenje principa jednakosti, posebno u oblasti porodičnog i naslednog prava. Takođe, neophodno je promovisati učešće žena u političkom životu i preduzeti mjere na smanjenju porodičnog i nasilja prema ženama. Preporučuje se da civilno društvo bude uključeno u kreiranje i sprovođenje politike koja treba da doprinese poboljšanju položaja žena. Takođe, vlasti ovih zemalja su pozvane na uspostavljanje tješnje saradnje sa Savjetom Evrope, u okviru Programa „Partnerstvo za demokratiju“ i „Južnog programa“.

Takođe, na plenumu PSSE debatovalo se o poboljšanju kvaliteta obrazovanja, kao i o stručnom obrazovanju, usavršavanju i obukama. Naglašeno je da zemlje članice Savjeta Evrope ulažu značajne napore na unapređenju obrazovanja, ali je neophodno i inovirati obrazovnu politiku i određene strategije kako bi evropski sistem obrazovanja bio konkurentan na globalnom nivou. Države članice su pozvane na uspostavljanje mehanizama za praćenje i procjenu kvaliteta obrazovanja, kao i da preduzmu aktivnosti na smanjenju stepena napuštanja škola, podsticanju jednakosti, promociji profesionalizma nastavnog kadra, primjeni etičkih standarda i demokratskom rukovođenju obrazovnim ustanovama. Ocijenjeno je da Savjet Evrope treba da podstakne i olakša saradnju između međunarodnih organizacija i profesionalnih mreža i agencija koje se bave unapređenjem kvaliteta obrazovanja. Ukazano je na važnost stalnog stručnog usavršavanja zaposlenih kako bi bili konkurentni na tržištu rada. S obzirom da se tehnologija sve brže razvija, Evropi su potrebni radnici koji će biti spremni da se stalno usavršavaju i prolaze brojne obuke kako bi mogli odgovoriti zahtjevima tržišta rada.  

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovali su na prijepodnevnim i popodnevnim śednicama radnih tijela PSSE: Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju i Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj.

Zasijedanje se nastavja śutra raspravama o aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj za 2013-2014. godinu, funkcionisanju demokratskih institucija u Gruziji i o krizi u Ukrajini.

Crnogorsku Delegaciju na Jesenjem zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.