Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 01. oktobar 2014. 21:02

Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – treći dan

Trećeg dana Jesenjeg zasijedanja na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođene su rasprave o aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, funkcionisanju demokratskih institucija u Gruziji i  krizi u Ukrajini.

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria, obraćajući se parlamentarcima u okviru godišnje rasprave o aktivnostima OECD-a, upozorio je da je globalna stopa nezaposlenosti dostigla alarmantne razmjere i da u nekim zemljama, kao što su Grčka i Španija, stopa nezaposlenosti među mladima prelazi čak 50 odsto. Takođe, istakao je da je ekonomska kriza doprinijela porastu nejednakosti i podstakla društvenu krizu, što dovodi do pada  povjerenja građana u vladu i institucije. Podśetio je na neke od aktivnosti OECD-a u cilju rješavanja tih problema, uključujući i posljednje projekte usmjerene na smanjenje nezaposlenost, jačanje trgovinskih tokova i unapređenje poreske politike. Pozvao je parlamentarce da svojim sugestijama doprinesu daljem djelovanju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Parlamentarci iz Čilea, Japana, Meksika i Republike Koreje - zemalja članica OECD-a koje nijesu članice Savjeta Evrope, takođe su učestvovali u raspravi o aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.         

Tokom plenarne rasprave o funkcionisanju demokratskih institucija u Gruziji, Skupština je pozdravila sve političke aktere u Gruziji koji su učestvovali u mirnoj i demokratskoj predaji vlasti koja se desila nakon parlamentarnih izbora održanih 2012. godine i predśedničkih izbora održanih 2013. godine. Polazeći od zaključaka koizvjestilaca Odbora za monitoring Parlamentarna skupština Savjeta Europe, sa zadovoljstvom je konstatovala da je pojava jake opozicije, uz dobro organizovanu vladajuću koaliciju, dodatno ojačala ulogu Parlamenta u Gruziji. U Rezoluciji usvojenoj na osnovu Izvještaja koizvjestilaca Parlamentarna skupština Savjeta Evrope pozdravlja sveobuhvatne reforme, najavljene od strane gruzijske vlasti, uključujući i ustavne reforme koje treba da doprinesu jačanju demokratskih institucija u zemlji i garanciji nezavisnosti pravosuđa. Istovremeno, PSSE je pozvala državne organe Gruzije da obezbijede efikasne istrage i krivično gonjenje bivših državnih funkcionera zbog navoda o mogućoj zloupotrebi službenog položaja i počinjenih krivičnih djela, uz obavezu da se proces odvija nepristrasno, uz primjenu principa pravičnosti, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Parlamentarci su izrazili zabrinutost zbog rasprostranjene upotrebe pritvora u Gruziji i naglasili da se ta mjera ne smije koristiti u političke svrhe. Skupština je pozvala Gruziju da prevaziđe postojeći antagonizam i polarizaciju kako bi nastavila daljim putem demokratskog razvoja. PSSE je  izrazila spremnost da pomogne gruzijskim vlastima na tom putu.

U sklopu rasprave o krizi o Ukrajini koja je izazvala veliko interesovanje parlamentaraca, naglašeno je da je potrebno obezbijediti trajan prekid vatre u Ukrajini, uz povlačenje svih stranih trupa sa teritorije ove zemlje. Takođe, PSSE je još jednom pozvala na dijalog između Ukrajine i Rusije u cilju rješavanja sukoba, kao i na pokretanje istrage svih ratnih zločina počinjenih do sada. Ocijenjeno je da je Ukrajina bila na ivici humanitarne katastrofe.

U raspravi o Ukrajini učestvovao je i komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Niels Muižnieks, koji je nedavno pośetio Krim i informisao Skupštinu o stanju ljudskih prava u toj zemlji. Apelovao je na međunarodnu zajednicu da pomogne Ukrajini u cilju rješavanja situacije sa kojom se suočila, kao i da pruži pomoć u dugoročnoj obnovi zemlje.

Tokom dana članovi crnogorske Delegacije u PSSE učestvovali su na sastancima Grupe socijalista, Saveza evropskih liberala i demokrata (ALDE grupa), Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za političke poslove i demokratiju i zajedničkom sastanku Odbora za procedure, imunitete i institucionalna pitanja i Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju.

Pored učešća na plenumu i radnim tijelima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE učestvovali su i na brojnim drugim događajima, organizovanim od strane Parlamentarne skupštine ili pojedinih delegacija. 

Tokom śutrašnjeg dana poslanicima će se obratiti predśedavajući Komiteta ministara, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Elmar Mammadyarov.

Takođe, biće održana debata o prijetnjama i nasilju protiv čovječnosti od strane terorističke grupe „islamska država“.

U popodnevnim satima poslanici će raspravljati o aktivnostima Evropske banke za obnovu i razvoj. Takođe, vodiće se rasprava o monitoring proceduri Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u periodu od septembra 2013. do oktobra 2014. godine, a biće razmotren i Izvještaj o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Albanije.

Crnogorsku Delegaciju na Jesenjem zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.