Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 03. oktobar 2014. 21:55

Završeno Jesenje zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Crnogorsku Delegaciju na Jesenjem zasijedanju činili su dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica

Završnog dana Jesenjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođena je rasprava o obezbjeđivanju optimalnog liječenja i usluga za oboljele od raka dojke širom Evrope i o pravima djece u kontekstu međunarodnih migracija, odnosno o alternativama za pritvaranje djece migranata.

Skupština je zatražila od država članica da svima oboljelima od raka dojke obezbijede kvalitetan pristup dijagnostici i liječenju, bez obzira na njihovo mjesto stanovanja. U jednoglasno usvojenoj Rezoluciji, sačinjenoj na osnovu Izvještaja Stelle Kyriakides, ističe se da žene treba da imaju pristup redovnim mamografskim pregledima u državi u kojoj žive, kao i da im se obezbijede precizne informacije o svim prednostima i rizicima tih pregleda i programa liječenja. Parlamentarci su naglasili da aktivnosti država ne smiju biti ograničene na praćenje i liječenje bolesti, već je neophodno zabraniti bilo koji vid diskriminacije oboljelih od raka dojke, posebno u oblasti zapošljavanja i osiguranja. U Rezoluciji se ističe da je rak dojke najčešći rak kod žena u Evropi, sa najvećom stopom smrtnosti. 

Odbor za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj drugu godinu zaredom organizovao je tematsku śednicu u cilju detaljnog upoznavanja parlamentaraca sa bolešću raka dojke. Naglašeno je da sve veći broj zemalja u oktobru realizuje određene aktivnosti povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke.

Završnog dana zasijedanja parlamentarci su diskutovali i o pravima djece u kontekstu međunarodnih migracija, odnosno o alternativama za pritvor djece migranata. U Rezoluciji i Preporuci usvojenoj nakon rasprave ističe se da su djeca migranti prije svega djeca i da nikada ne bi trebala biti u pritvoru samo na osnovu svog migracionog statusa, jer se time narušava njihov psihički, fizički razvoj i zdravlje. Pritvaranjem djece krše se njihova prava i uskraćuje im se mogućnost opšteg obrazovanja i zdravstvene zaštite. Skupština je naglasila da je potrebno razvijati alternativna rješenja koja bi se sve više sprovodila umjesto pritvora. S tim u vezi, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pozvala države članice koje još nijesu preduzele adekvatne mjere za rješavanje ovog pitanja da prekinu praksu pritvaranja djece migranata i promovišu primjenu alternativnih mjera, u cilju zaštite najboljeg interesa djeteta.