Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 23. januar 2015. 15:44

Delegacija Skupštine Crne Gore u PSSE učestvovaće na Januarskom zasijedanju u Strazburu

Strazbur, 26 - 30. januar 2015.

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovaće na Januarskom zasijedanju koje se održava u Strazburu od 26. do 30. januara 2015. godine.

Hitna rasprava o terorističkim napadima u Parizu, debate o zaštiti slobode medija u Evropi i humanitarnoj situaciji ukrajinskih izbjeglica i raseljenih lica su teme o kojima će se voditi rasprava na Januarskom zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Drugog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće razmotren Izvještaj o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Crne Gore, sačinjen od strane koizvjestilaca Kimmo Sasija i Terry Leydena u kojem predlažu zatvaranje monitoring procedure u odnosu na Crnu Goru i uspostavljanje postmonitoring dijaloga.

Poslanici će razmotriti i Izvještaj o implementaciji Memoranduma o razumijevanju između Savjeta Evrope i Evropske unije.

Takođe, vodiće se rasprava o netoleranciji i diskriminaciji u Evropi, sa posebnim fokusom na hrišćane, kao i zajednička debata o jednakosti i krizi i o pravu na kolektivno pregovaranje, uključujući pravo na štrajk.

Predśednik Irske Michael D. Higgins će se obratiti parlamentarcima, kao i generalni sekretar Savjeta Evrope, Thorbjørn Jagland. Didier Reynders, ministar vanjskih i evropskih poslova Belgije, predśedavajući Komiteta ministara, odgovaraće na pitanja poslanika. U okviru rasprave o stanju u Ukrajini parlamentarcima će se obratiti i  komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muiznieks.

Završnog dana zasijedanja biće održane debate na teme: “Jednakost i inkluzija lica sa invaliditetom” i “Demokratska participacija za migrante dijaspore”.

U Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope održaće se ceremonija komemoracije povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Aušvica. 

Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi: dr Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.