Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 26. januar 2015. 21:05

Januarsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – prvi dan

Prvog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u  2015. godini za predśednicu Parlamentarne skupštine reizabrana je Anne Brasseur (Luksemburg, Savez liberala i demokrata za Evropu- ALDE). Takođe, izabrano je 19 potpredśednika, dok je mjesto potpredśednika koje pripada Bosni i Hercegovini ostalo upražnjeno.

Prilikom usvajanja Agende, Skupština je odlučila da u srijedu ujutro, 28. januara 2015. godine održi hitnu raspravu na temu: „Teroristički napadi u Parizu: Zajedno ka demokratskom odgovoru", a u popodnevnim satima istog dana raspravu o izazovima akreditacije Delegacije Rusije u PSSE. Generalni sekretar Savjeta Evrope će se obratiti poslanicima u četvrtak,  29. januara u 10 sati. Odlučeno je da rasprava o zaštiti slobode medija u Evropi bude u četvrtak ujutro, a rasprava na temu: „Zaštita svjedoka kao neophodan alat u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u Evropi” u petak ujutro, 30. januara 2015. godine.

Didier Reynders, ministar vanjskih i evropskih poslova Belgije, predśedavajući Komiteta ministara, odgovaro je na pitanja poslanika. Poslanici PSSE su se upoznali sa izvještajima posmatračkih misija o posmatranju parlamentarnih i predśedničkih izbora u Tunisu i parlamentarnih izbora u Moldaviji.

Danas su formirani i odbori Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, a poslanici, članovi crnogorske Delegacije u PSSE su članovi: Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbor za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbor za pravne poslove i ljudska prava, Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica i Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije.

Šef Delegacije Skupštine CG u PSSE učestvovao je na sastanku Biroa PSSE, dok su članovi Delegacije učestvovali na sastanku Grupe socijalista i Saveza liberala i demokrata Evrope.

Danas je u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope organizovana svečanost povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u znak sjećanja na 27. januar 1945. godine kada je oslobođen Aušvic. Predśednica PSSE je naglasila da sama riječ Aušvic evocira uspomene na preko milion ličnih tragedija, ali ima i simbolično značenje, jer simbolizuje varvarstvo koje je racionalno organizovano, nehumano i manifestuje zlo. Aušvic je predstavljao mašinu za istrebljenje čitavih grupa stanovništva čija je uloga bila da uništi pojedince, njihovo dostojanstvo, nade i istoriju. Kako bi se izbjegle strahote takvog djelovanja, stvoren je i Savjet Evrope u cilju jačanja demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Drugog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u prijepodnevnim satima vodiće se rasprava o izboru sudija Evropskog suda za ljudska prava iz Srbije i Bugarske, kao i rasprava o položaju izbjeglica i raseljenih lica u Ukrajini.

Na dnevnom redu sjutrašnjeg zasijedanja, u popodnevnim satima razmatraće se Izvještaj o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Crne Gore sa Nacrtom rezolucije, sačinjen od strane koizvjestilaca Kimmo Sasija i Terry Leydena u kojem predlažu zatvaranje monitoring procedure u odnosu na Crnu Goru i uspostavljanje postmonitoring dijaloga.   

Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi: dr Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.