Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 28. januar 2015. 21:05

Januarsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – treći dan

Trećeg dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u prijepodnevnim satima vođena je rasprava o terorističkim napadima koji su se desili u Parizu u januaru 2015. godine.

U Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope je naglašeno da Evropa mora pokazati da se ne plaši da nastavi da koristi humor i satiru. Napadi koji su zasnovani na mržnji predstavljaju napade na same vrijednosti demokratije i slobode uopšte, a u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, korišćenje satire, uključujući i satiru i ideje koje kritikuju religije, zaštićeni su dio slobode izražavanja pod uslovom da ne podrazumijevaju govor mržnje ili podsticanje na nasilje. 

U Rezoluciji usvojenoj nakon rasprave na ovu temu naglašava se hitna potreba za zajedničkim, međunarodnim, ali posebno evropskim odgovorom na prijetnju džihada. U vezi sa bezbjednošću, PSSE je preporučila jačanje saradnje između obavještajnih službi različitih evropskih zemalja, kao i zemalja Bliskog Istoka. Svi bezbjednosti odgovori i aktivnosti moraju biti praćeni preduzimanjem preventivnih mjera u zatvorima, na društvenim mrežama, u školama kako bi se iskorjenili uzroci radikalizma. Princip odvojenosti države i religije mora biti zaštićen.

Posebnu pažnju tokom današnjeg dana izazvala je rasprava o akreditaciji ruske Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. PSSE je odlučila da odobri akreditacije ruske delegacije, naglašavajući potrebu podsticanja dijaloga, ali je istovremeno odlučila da ruskim poslanicima suspenduje pravo glasa i pravo da budu zastupljeni u vodećim skupštinskim tijelima (Birou, Stalnom i Predśedničkom komitetu), kako bi time jasno osudila nastavak teških povreda međunarodnog prava u odnosu Rusije prema Ukrajini. Skupština će se ovim pitanjem baviti i na aprilskom zasijedanju 2015. godine kada će opet razmotriti mogućnost da se ruskim poslanicima odobre ova dva suspendovana prava ukoliko Rusija do tada napravi vidljiv i mjerljiv napredak u implementaciji zahtjeva PSSE. Takođe, Skupština je suspendovala pravo članovima ruske delegacije da tokom 2015. godine budu imenovani za izvjestioce, učestvuju u posmatračkim misijama PSSE za posmatranje izbora ili da predstavljaju PSSE u drugim tijelima Savjeta Evrope ili drugim institucijama. Skupština je odlučila da razmotri formiranje posebne radne grupe, uz saglasnost parlamentaraca, koja bi uz učešće predśednika Parlamenta Rusije i Parlamenta Ukrajine, ili njihovih predstavnika, radila na doprinosu realizaciji svih zahtjeva sadržanih u Rezoluciji i preduzimanju akcija radi realizacije Protokola iz Minska.

U popodnevnim satima održana je zajednička rasprava na teme: „Jednakost i kriza“ i „Pravo na kolektivno pregovaranje, uključujući pravo na štrajk“.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je zatražila od država članica da preduzmu niz mjera za zaštitu i jačanje prava na organizovanje, kolektivno pregovaranje i šrajk i izmijene zakonodavstvo o radu i ojačaju inspekcije rada. Ulaganje u socijalna prava je ulaganje u budućnost u cilju izgradnje i održavanja jakih društveno- ekonomskih sistema u Evropi. S tim u vezi, socijalna prava treba da budu zaštićena i promovisana. Skupština takođe preporučuje okončanje finansijske i ekonomske politike štednje i preduzimanje aktivnosti na ulaganju, snažnijem uključivanju socijalnih partnera i promociji pristojnog rada za sve.

Na danas održanom zasijedanju, u drugom krugu glasanja, za sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Srbije izabran je Branko Lubarda.

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE učestvovali su na śednicama radnih tijela: Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju, Odbora za političke poslove i demokratiju i Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, kao i na sastancima Pododbora za ljudska prava, Pododbora za obrazovanje, mlade i sport i Pododbora za odnose sa OECD i EBRD.

Takođe, šef Delegacije Skupštine CG u PSSE učestvovao je na sastanku Predśednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope sa šefovima nacionalnih delegacija.

Tokom śutrašnjeg dana biće rasprave o: zaštiti slobode medija u Evropi, borbi protiv netolerancije i diskriminacije u Evropi sa specijalnim fokusom na hrišćane i  post-izbornim izmjenama u političkoj pripadnosti članova i posljedicama na sastav nacionalnih delegacija. Poslanicima će se obratiti i Generalni sekretar Savjeta Evrope.

Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi: dr Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.