Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 29. januar 2015. 20:47

Januarsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – četvrti dan

Četvrtog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope poslanicima se obratio Generalni sekretar Savjeta Evrope Thorbjørn Jagland koji je fokus izlaganja usmjerio na krizu u Ukrajini, slobodu izražavanja i borbu protiv terorizma.

 

Govoreći o slobodi izražavanja istakao je da države članice Savjeta Evrope mogu da koriste bogatu praksu Evropskog suda za ljudska prava koja bi im poslužila kao vodič u utvrđivanju granica slobode izražavanja. Govoreći o krizi u Ukrajini podśetio je na ulogu Savjeta Evrope u pružanju podrške demokratskim i ustavnim reformama u Ukrajini. U vezi sa Rusijom, ukazao je na potrebu da se podrži razvoj civilnog društva u toj zemlji, naglašavajući da za nazivanje nevladinih organizacija stranim agentima u XXI vijeku nema mjesta. Generalni sekretar Savjeta Evrope je pozvao na odlučan, međunarodni odgovor prijetnjama terorizma u Evropi. Potvrdio je da Savjet Evrope priprema Dodatni protokol uz Konvenciju o prevenciji terorizma u cilju kriminalizacije aktivnosti regrutovanja, obuke, pripreme i putovanja u cilju vršenja terorističkih aktivnosti. Generalni sekretar Savjeta Evrope je najavio objavljivanje njegovog Drugog godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava, demokratiji i vladavini prava sa posebnim fokusom na zajedničku odgovornost za demokratsku bezbjednost.
Tokom dana vođene su rasprave o zaštiti slobode medija u Evropi, borbi protiv netolerancije i diskriminacije u Evropi sa specijalnim fokusom na hrišćane i post-izbornim izmjenama u političkoj pripadnosti članova i posljedicama na sastav nacionalnih delegacija.
Naglašavajući da demokratija i zaštita ljudskih prava zavisi od slobode medija, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pozvala države članice na preduzimanje niza aktivnosti kako bi novinari bili bezbjedni i kako bi im se omogućilo da slobodno rade. U Rezoluciji, sačinjenoj na osnovu Izvještaja Gvozdena Flega iz Hrvatske Skupština je uputila niz konkretnih preporuka vlastima jednog broja država članica među kojima su: Ukrajina, Rusija, Turska, Azerbejdžan, Srbija, Velika Britanija, Italija, Mađarska i Gruzija. Parlamentarci su istakli potrebu preduzimanja posebnih mjera u čuvanju novinara koji rade u konfliktnim oblastima ili prate nasilne demonstracije. PSSE ukazuje da je neophodno sprovesti i valjane istrage o ubistvima i napadima na novinare. Takođe, pozvala je države članice na donošenje odgovorajućih zakona kojima će se regulisati rad i finansiranje medija, raznovrsnost i transparentnost vlasništva nad medijima i obezbjeđivanje dovoljno sredstava za javne radio-difuzne servise. PSSE je predložila državama organizovanje godišnjih debata o slobodi medija u nacionalnim parlamentima.
U okviru rasprave o brobi protiv netolerancije i diskriminacije u Evropi, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je izrazila zabrinutost zbog brojnih aktivnosti neprijateljstva, nasilja i vandalizma zabilježenih u poslednjih nekoliko godina protiv hrišćana i njihovih bogomolja, naglašavajući da se te aktivnosti često previđaju od strane nadležnih državnih organa u Evropi. U danas usvojenoj Rezoluciji, PSSE je pozvala na preduzimanje mjera koje će obezbijediti uživanje i zaštitu slobode vjeroispovijesti svakog pojedinca. PSSE je pozvala države članice da promovišu kulturu tolerancije i suživota na osnovu prihvatanja vjerskog pluralizma, da štite mirno uživanje slobode okupljanja, kao i pravo na slobodu izražavanja.
Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE učestvovali su na sjednicama radnih tijela: Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za pravne poslove i ljudska prava, Odbora za ravnopravnosti i nediskriminaciju, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj i Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica.
Završnog dana Januarskog zasijedanja PSSE biće vođene rasprave na teme: „Zaštita svjedoka kao neophodan alat u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u Evropi“ i „Jednakost i inkluzija osoba sa invaliditetom“.
Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi: dr Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.