Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 30. januar 2015. 20:19

Završeno Januarsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Završnog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođene su rasprave na teme: „Zaštita svjedoka kao nezaobilazan alat u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u Evropi“ i „Jednakost i inkluzija osoba sa invaliditetom“. 

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope bili su jedinstveni u ocjeni da se svjedocima koji se bore za istinu i pravdu mora obezbijediti pouzdana i trajna zaštita, uključujući i pravnu i  psihološku podršku, kao i fizičku zaštitu prije, za vrijeme i poslije suđenja. U Rezoluciji je naglašeno da svjedoci mogu biti posebno osjetljivi na uočene ili stvarne prijetnje i zastrašivanja koja nad njima mogu da vrše počinioci zločina ili ljudi bliski njima, posebno u slučajevima organizovanog kriminala i terorizma. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je mišljenja da treba preduzeti dalje korake u oblasti zaštite svjedoka uspostavljanjem novih mehanizama ili obnavljanjem postojećih, obezbjeđivanjem adekvatnih finansijskih i ljudskih resursa tijelima koja se bave zaštitom svjedoka, preispitativanjem pravila o ublažavanju kazni i davanjem imuniteta od krivičnog gonjenja u slučajevima organizovanog kriminala i terorizma kako bi se obezbijedili veći podsticaji za saradnike pravosudnih organa. 

Govoreći o jednakosti i inkluziji osoba sa invaliditetom parlamentarci su ocijenili da se inkluzija osoba sa invaliditetom rijetko svrstava u prioritete nacionalnih politika i da su lica sa invaliditetom često nevidljiva za ostatak stanovništva. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je izrazila zabrinutost zbog obima nasilja nad osobama sa invaliditetom, posebno nad ženama i djecom i preporučila da se invaliditet uzme u obzir prilikom kreiranja i sprovođenja nacionalnih politika za borbu protiv nasilja. Skupština je zaključila da bi države članice takođe trebale preduzeti korake kako bi pomogle osobama sa invaliditetom u zapošljavanju i zaštiti ih od diskriminacije prilikom zapošljavanja i tokom njihove radne karijere. Takođe, Skupština je pozvala države članice da ukinu praksu smještaja lica sa invaliditetom u posebnim institucijama i da razvijaju sistem alternativne brige i smještaja za lica sa invaliditetom. Skupština je preporučila Komitetu ministara da ocijeni sprovođenje Akcionog plana Savjeta Evrope za osobe sa invaliditetom za period 2006- 2015. godina i na osnovu toga sastavi novu mapu puta i djelovanja u ovoj oblasti za period od 2016. do 2020. godine. 

Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju činili su: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi: dr Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.