Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 20. septembar 2013. 16:01

Završena ekspertska misija za podršku razvoju zakonodavnog informacionog sistema Skupštine Crne Gore

Cilj misije bila priprema Projektnog zadatka za razvoj i primjenu zakonodavnog informacionog sistema, u sklopu Strateškog okvira

U cilju pružanja podrške za razvoj i primjenu parlamentarnog informacionog sistema, koji će omogućiti efikasniji i transparentniji zakonodavni postupak i unaprijediti način pripreme i praćenja parlamentarnih akata, tronedjeljna ekspertska misija organizovana je u Skupštini Crne Gore u periodu od 2. do 20. septembra 2013. godine.

Glavni ekspert na projektu, koji je u Skupštini Crne Gore boravio tri sedmice, je Avinaš Bikha, nezavisni konsultant za parlamentarno strateško planiranje i informacione tehnologije, angažovan od strane Globalnog centra Ujedinjenih nacija za informacione tehnologije, kome su se u trećoj nedjelji projekta, tokom pripreme Projektnog zadatka, pridružila dva eksperta sa dugogodišnjim parlamentarnim iskustvom Karlo Marketi, šef Sektora za razvoj informacionih sistema Senata Italije i Ester Kertes-Gerec, savjetnica za primjenu informacionih sistema u Parlamentu Mađarske.

Ekspertska misija obuhvatila je analizu trenutnog stanja informatičkih procesa u Skupštini Crne Gore, pripremu strateškog okvira za razvoj informaciono-komunikacionog sistema, u kom su definisani strateški ciljevi parlamenta i preporuke za njihovu realizaciju, i, na kraju, pripremu Projektnog zadatka za razvoj i primjenu zakonodavnog informacionog sistema u sklopu strateškog okvira. Osnova za procjenu stanja i potreba bile su Polazne osnove za razvoj sistema informatičke podrške zakonodavnom postupku, kao i Inicijalni projektni zadatak za razvoj informatičkog sistema, koje je Služba Skupštine sačinila 2012. godine.

Eksperti su se tokom misije, sreli sa generalnim sekretarom Skupštine Crne Gore Damirom Davidovićem, kako bi se razmotrila sva pitanja važna za projekat, a posebna pažnja posvećena je primjeni informatičkih modela, formata i standarda koji se smatraju najnaprednijim u parlamentarnim informacionim sistemima.

Uz to, organizovan je i niz sastanaka eksperata sa predstavnicima organizacionih jedinica Službe, kako bi se omogućio bolji uvid u stanje i potrebe razvoja informacionog sistema sa aspekta procesa u Skupštini. Sa članovima ekspertske misije svakodnevno su radili zaposleni u Službi Skupštine, prvenstveno Odsjeku za informaciono-komunikacione tehnologije. 

Nakon implementacije više faza, planirani informacioni sistem treba da omogući elektronsko praćenje „životnog ciklusa“ svakog parlamentarnog akta vezanog za zakonodavni proces, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Crne Gore i utvrđenom organizacionom strukturom Službe, od prijema u Skupštini do njegovog trajnog arhiviranja. Takođe, uz poštovanje najnovijih preporuka u ovoj oblasti, sistem će obezbijediti siguran pristup parlamentarnim podacima kako korisnicima u parlamentu, poslanicima i zaposlenim u Službi, tako i građanima, organizacijama civilnog društva, javnim ustanovama i privrednim društvima.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, iz sredstava IPA 2011. U narednom periodu, uslijediće tenderska procedura za implementaciju projekta,  čija je ukupna vijednost 270.000 eura.

« Jul 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

video-stream

youtubec

SCG flcker