Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 17. oktobar 2013. 17:31

Evropska komisija objavila Izvještaj o napretku Crne Gore za 2013. godinu

Nadzorna uloga Skupštine ojačana a administrativni i stručni kapaciteti kao i transparentnost dodatno unaprijeđeni

Evropska komisija je, 16. oktobra 2013. godine, objavila Izvještaj o napretku Crne Gore za 2013. godinu, koji predstavlja dio Paketa proširenja za 2013. godinu i obuhvata vremenski period od oktobra 2012. do septembra 2013. godine.

U ključnim nalazima Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2013. godinu koji je objavljen juče, ocijenjeno je da je Crna Gora postigla napredak u uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije, poboljšala sposobnost preuzimanja obaveza koje proizilaze iz članstva u EU i nastavlja da, u dovoljnoj mjeri, ispunjava političke kriterijume. Sastanci skrininga su završeni, dok su dva pregovaračka poglavlja otvorena i privremeno zatvorena. Proces pregovora je obuhvatio novi pristup za poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbjednost). Crna Gora je usvojila akcione planove za oba poglavlja. Na osnovu toga, pozvana je da pošalje pregovaračke pozicije za ova poglavlja, koje su dostavljene početkom oktobra. Implementacija akcionih planova će odrediti dalji tok pregovora. Potrebno je da Crna Gora nastavi da ostvaruje mjerljive rezultate u ovoj oblasti, posebno u pogledu korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

U dijelu Izvještaja o napretku Crne Gore koji se odnosi na rad Skupštine Crne Gore, između ostalog, konstatovano je da je transparentnost rada dodatno unaprijeđena, a administrativni i stručni kapaciteti ojačani. Takođe, ojačana je i nadzorna uloga Skupštine, pri čemu je ocijenjeno da je potrebno unaprijediti praćenje sprovođenja zaključaka koje usvajaju skupštinski odbori.
U Izvještaju se ističe i da je Skupština usvojila Akcioni plan za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine koji predstavlja i odgovor na preporuke Evropske komisije iz Izvještaja za prethodnu godinu. Na osnovu tih preporuka je, između ostalog, uspostavljeno redovno praćenje sprovođenja zaključaka.
Pored Izvještaja o napretku Crne Gore za 2013. godinu, Evropska komisija je juče objavila i izvještaje o napretku za 2013. godinu Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Srbije i Turske.

U nastavku se nalazi nezvanični prevod dijela Izvještaja Evropske komisije koji se odnosi na Skupštinu Crne Gore.

Nezvanični prevod dijela Izvještaja Evropske komisije koji se odnosi na Skupštinu Crne Gore, možete preuzeti preko sljedećeg linka: http://www.skupstina.me/images/dokumenti/pristupanje-eu/Izvodi_iz_Izvjestaja_o_napretku_Crne_Gore_za_2013_godinu_koji_se_odnose_na_Skupstinu_Crne_Gore.pdf

 

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker