Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 02. decembar 2013. 12:27

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić otvorio danas XV Cetinjski parlamentarnim forum

XV sastanak Cetinjskog parlamentarnog foruma posvećen je temi “Jačanje kontrolne uloge Parlamenta nad sektorom odbrane i bezbjednosti“


Uvodno obraćanje imali su i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludin Nuhodžić i pomoćnik direktora i šef Odjeljenja za operacije za jugoistočnu Evropu DCAF-a iz Ženeve, Darko Stančić.
Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić je naglasio da puna primjena ustavnih i zakonskih odredbi predstavlja značajnu garanciju da će demokratska kontrola rada institucija iz sektora odbrane i bezbjednosti biti na visokom nivou, te da tom cilju treba težiti kroz kontinuiran rad i stalne napore koji traže unapređenje znanja i razmjenu iskustava.
- Potpuno smo svjesni da cilj jačanja parlamentarne kontrole, kroz zakonom regulisane instrumente, nije izazivanje zastoja rada subjekata nad kojima vršimo nadzor, već da postojeći rad učinimo efikasnim, a potencijalne nezakonitosti spriječimo ili otklonimo u što kraćem roku i sa što manjim posljedicama, dodao je potpredsjednik Mustafić.
- Crna Gora će, u narednom periodu, daljom implementacijom odbrambeno bezbjednosnih reformi i ostvarivanjem demokratskih standarda nastaviti sa ozbiljnim pripremama za punopravno članstvo u NATO savezu, zaključio je potpredsjednik Mustafić.
U uvodnom obraćanju, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić je ukazao na važnost uloge parlamenata u trenutku kada se izdvajanja u budžetima za odbranu i bezbjednost u državama širom svijeta smanjuju i kada se svi zajedno suočavamo sa izazovom kako u takvoj atmosferi kontinuiranog ekonomskog zaostajanja ne ugroziti bezbjednst naših zemalja i regiona u cjelini.
U nastavku je podśetio da su na temelju i pod okriljem evroatlantskih integracija vođeni i vode se reformski procesi u sektoru odbrane i bezbjednosti i ocijenio ih važnim ne samo za konačan cilj- punopravno članstvo u NATO savezu, koji su ostvarile pojedine zemlje učesnice skupa, već i za postizanje odgovarajućih standarda, jačanje vladavine prava, usaglašavanje naših sistema sa sistemima partnerskih država, racionalizaciju u planiranju i odgovornost u postupanju organa i institucija u ovom sektoru, što je težnja svih zemalja regiona.
Saradnja na unutrašnjem i međunarodnom planu, a posebno regionalna saradnja i razvijanje dobrih međususjedskih odnosa, uz ujedinjenje kapaciteta, znanja i resursa jedini su put očuvanja bezbjednosti i stabilnosti naših zemalja, dodao je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu.
- Stoga bih još jednom želio apostrofirati važnost definisanja prioriteta u oblasti bezbjednosti i odbrane na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, kako bi se izbjegli dodatni rezovi budžeta u ovom sektoru i umanjila mogućnost za nastajanje novih bezbjednosnih izazova, zaključio je Nuhodžić.
U pozdravnoj riječi, pomoćnik direktora i šef Odjeljenja za operacije za jugoistočnu Evropu u DCAF-u iz Ženeve Darko Stančić ukazao je na značaj razvijanja i unapređivanja regionalne saradnje i ocijenio važnim uspostavljanje mehanizama za kontinuirano i efikasno sprovođenje parlamentarnog nadzora koji je, između otalog, jedan od kriterijuma na putu evroatlantskih integracija.
Prvom sesijom na temu „Evroatlantske integracije i implikacije na budžetski proces odbrane“ moderirao je predsjednik Odbora za odbranu Hrvatskog sabora Tomislav Ivić.
U svom obraćanju, ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić istakla je da pitanje demokratske političke kontrole nad sektorom odbrane predstavlja jedan od važnih uslova za prijem u članstvo, kako u Evropsku uniju, tako i u NATO. Ukazala je da su sve realizovane aktivnosti Ministarstva odbrane u proteklih šest godina zahtijevale dobro planiranje, donošenje i upravljanje budžetom odbrane.
Ministarka odbrane je ocijenila značajnom ulogu Skupštine Crne Gore u cilju transparentnijeg i efikasnijeg trošenja budžetskih sredstava odbrane, a u kontekstu civilne, demokratske kontrole nad odbrambeno-bezbjednosnim sektorom.
- Podizanjem transparentnosti poslovanja kroz kvalitetno finansijsko izvještavanje i uspostavljanjem sistema interne kontrole i revizije u Ministarstvu odbrane obezbjeđuje se integritet budžetskog procesa i smanjuje mogućnost za eventualne zloupotrebe budžetskih sredstava, zaključila je Pejanović-Đurišić.
U okviru sesije govorio je i ministar odbrane Makedonije, Talat Xhaferi, koji je istakao da aktivnosti zemalja Zapadnog Balkana u procesu evroatlantskih integracija podrazumijeva ne samo promovisanje i unapređenje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa već i angažovanje na primjeni vrijednosti Evropske unije i NATO. Apostrofirao je da su evroatlantske integracije pozitivno uticale na demokratske procese u zemljama regiona i ocijenio da zajednički rad i dobri odnosi među zemljama Zapadnog Balkana nemaju alternativu. Ministar je ukazao i da reforma u sektoru odbrane zahtijeva sistematično planiranje i kontinuirani fokus na unapređenje raspoloživih resursa, te ulaganje napora u razvoj i poboljšanje kapaciteta u sektoru odbrane i bezbjednosti.
Do kraja prvog radnog dana planirane su dvije sesije: Uloga parlamenata u formulisanju i odobravanju budžeta za sektor bezbjednosti i Revizija i evaluacija budžeta.
XV sastanak Cetinjskog parlamentarnog foruma, koji je ove godine okupio više od 50 parlamentaraca iz regiona, organizuje Skupština Crne Gore, u saradnji sa Centrom za bezbjednost, razvoj i vladavinu prava (DCAF).

Uvodno izlaganje potpredsjednika Skupštine Crne Gore Sulja Mustafića

Uvodno izlaganje predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludina Nuhodžića

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker