Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 04. mart 2014. 15:46

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na Regionalnoj konferenciji u Beogradu

Tema -  Uloga parlamenata u podsticanju  investicija i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu

Dvodnevnu konferenciju održanu u Beogradu 3. i 4. marta,  na temu „Uloga parlamenata u podsticanju  investicija i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu“ obilježile su četiri panel diskusije u okviru kojih se istakla potreba izrade zajedničke strategije privlačenja investicija za region Zapadnog Balkana, važnost i predvidljivost poreske politike, kao i izjednačavanje statusa stranih i domaćih investitora u cilju obezbjeđivanja povoljnog investicionog ambijenta.

Konferencija je okupila poslanike parlamenata Zapadnog Balkana i Parlamenta Škotske, kao i regionalne eksperte za pitanja državne pomoći i konkurentnosti, predstavnike privrednih komoraiagencija za podsticanje investicija. Na ovoj konferenciji, posebno je naglašena uloga parlamenta u kontroli i nadzoru sprovođenja politika koje se odnose na oblast investicija i konstatovano je da jačanjem uloge parlamenta u regionu - jača i uloga matičnih radnih tijela, kroz analizu, prihvatanje ili mijenjanje predloženih zakona. Ukazano je da u zemljama regiona  treba raditi na cost – benefit analizi zakonodavstva, kao i analizi uticaja na konkurentnost kod sprovođenja politike državne pomoći, čiji se smisao i opravdanost ogleda u kontroli upotrebe državne pomoći. S tim u vezi, konstatovano je da fokus interesovanja treba usmjeriti na analizu uticaja državne pomoći na konkurentnost, kao i na efektivnost i efikasnost ulaganja. Takođe, naglašen je i značaj jačanja međusobne saradnje relevantnih skupštinskih odbora,   vladinih agencija i privrednih komora, kao nekih od značajnijih mehanizama, ne samo promovisanje - nego i za podsticanje same konkurentnosti.

U okviru pomenutih panela,  govorio je predśednik Odbora za ekonomiju finansije i budžet, poslanik  Aleksandar Damjanović,  koji je ukazao na potrebu stvaranja zakonodavnog okvira koji bi izjednačio strane i domaće investicije, čime bi se osigurao nediskriminatorski režim u ovoj oblasti.  U svom izlaganju apostrofirao je potrebu stabilnog poreskog sistema, bržeg donošenja prostornih planova i ukazao da duge sudske procedure, nepoštovanje ugovora, kao i nerješeni postupci restitucije predstavljaju limitirajuće faktore za veće investicije. Upoznavši učesnike sa pojmom ekonomskog državljanstva, koji postoji u zakonodavstvu Crne Gore, Damjanović je otvorio dilemu o tome - da li ekonomsko državljanstvo treba biti  jedan od modela za privlačenje stranih investicija. Konstatovao je da nadzornu ulogu parlamenta treba ojačati u pogledu kontrole primjene velikog broja donijetih zakona, kojima bi trebao da se unapređuje poslovni ambijent.

U završnom dijelu Konferencije usvojene su preporuke koje se odnose na tri oblasti: uloga parlamenata u pogledu donošenja zakonskih rješenja u cilju unapređenja konkurentnosti i investicija; preporuke same Mreže usmjerene ka uspostavljanju regionalnih inicijativa za  podsticanje ekonomskog razvoja regiona; i konačno, preporuke u pogledu razvoja nadzornih kapaciteta za kontrolu politika državne pomoći, te podsticanja konkurentnosti i privlačenja stranih direktnih investicija. Po završetku oficijelnog dijela Konferencije, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, preuzeo je šestomjesečno predśedavanje Mrežom parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije parlamenata Zapadnog Balkana.

Konferenciju je organizovala Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana (NPC) uz podršku Vestiminsterske fondacije za demokratiju.

Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su Aleksandar Damjanović, Zoran Vukčević, Mladen Bojanić, Fatmir Gjeka, članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Damir Davidović, generalni sekretar Skupštine Crne Gore.

Na poziv Vestiminsterske fondacije, Konferenciji je prisustvao i Slaven Radunović, predśednik Odbora za evropske integracije.

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker