Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 18. jul 2014. 15:25

Održan sastanak predśedavajućih parlamentarnih odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije u Rimu

U okviru parlamentarne dimenzije italijanskog predśedavanja Evropskom unijom u Rimu je 17. i 18. jula 2014. godine, održan sastanak predśedavajućih parlamentarnih odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije, na kojem je učestvovala i  delegacija Skupštine Crne Gore, koju je činio predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović i zamjenik predśednika Zoran Srzentić.

Sastanak je otvorio predśednik Senata Italije Pjetro Graso (Pietro Grasso), koji je istakao da predśedavanje počinje u trenutku kada se konstituiše novi sastav evropske petogodišnje administracije, koju očekuju ozbiljni izazovi u dijelu vraćanja povjerenja građana u institucije i sistem upravljanja na odgovoran i održiv način. U uvodnom obraćanju, predśedavajući Odbora za evropske poslove Senata Parlamenta Italije Vanino Kiti (Vannino Chiti) kazao je da se mora izbalansirati fiskalna disciplina kroz održivi razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta. Kroz zajedničku i odgovorniju politiku, na odgovarajući način ćemo odgovoriti na krizne situacije u okruženju, kako bi se ojačala uloga Evropske unije u svjetu, kazao je Kiti i dodao da Lisabonski ugovor jača parlamentarnu dimenziju, pa se nacionalni parlamenti moraju mijenjati, kako bi blagovremeno i efikasno odgovorili na svoje obaveze. Sličnu poruku poslao je učesnicima i predśedavajući Odbora za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Italije Mikele Bordo (Michele Bordo), koji je istakao da se evropska politika mora redefinisati, kroz jačanje saradnje parlamenata sa vladama i kroz iskreniju međupartijsku komunikaciju, kako bi Unija adekvatno odgovorila na globalne izazove.

Italijanski državni podsekretar zadužen za evropske poslove Sandro Goci (Sandro Gozi) istakao je da će pored podsticaja privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta, Italija za prioritete svog šestomjesečnog predśedavanja EU imati i energetiku, uz poseban osvrt na energetsku sigurnost EU, zatim borbu protiv klimatskih promjena, kao i usvajanje zajedničke imigracione politike. Tokom prezentacije se pokazalo da proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i Tursku, nije u vrhu prioriteta italijanskog predśedavanja.

Na sastanku je bilo riječi i o Evropskim strukturnim i investicionim fondovima 2014-2020. U okviru razgovora o regionalnoj i vanjskoj politici, odnosno o bezbjednosnoj situaciji, oštro je osuđeno obaranje malezijskog civilnog aviona u Ukrajini i istaknuto da će ubuduće u fokusu rada COSAC-a biti istočno partnerstvo.

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala je i na sastanku predśedavajućih odbora za evropske poslove parlamenata Južne Evrope, koji je po drugi put organizovan na marginama COSAC-a. Stvaranje novog neformalnog foruma saradnje sa regionalnim određenjem, koji okuplja države koje dijele sličnu istoriju i kulturu, pozitivno je ocijenjeno od strane svih učesnika sastanka. U svjetlu krize na Bliskom Istoku, koja ostavlja posljedice na čitav region, na sastanku je istaknuto da je strateški prioritet za Evropsku uniju jačanje saradnje kroz postojeće forme saradnje kakva je Unija za Mediteran, koja okuplja i države Sjeverne Afrike, kroz koju Evropska unija želi da uputi jasan stav u odnosu na dešavanja koja remete mir u regionu Mediterana. U završnoj izjavi koja je usvojena pozdravlja se politika proširenja, ističe da su neprihvatljivo visoke stope nezaposlenosti u državama članicama i ukazuje na potrebu dobijanja konkretnijih rezultata u realizaciji Strategije 2020.

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker