Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 06. septembar 2014. 00:00

Počela Regionalna parlamentarna konferencija u Budvi

Regionalna parlamentarna konferencija, na temu „Uloga parlamenata u nadzoru energetskih politika i investiranja u oblasti energetike u zemljama Zapadnog Balkana“ započela je danas u Budvi.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić, otvorio je konferenciju i, u uvodnom izlaganju, ukazao na potrebu jačanja regionalne saradnje u oblasti energetike, istakavši da je uspostavljanje stabilnog regulatornog i tržišnog okruženja ključni preduslov privlačenja investicija u energetski sektor. Takođe, potpredśednik Mustafić je naglasio da je tema jačanja regionalne saradnje u oblasti energetike razmatrana i na nedavno završenoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu i da je današnji skup prava prilika da poslanici parlamenata Zapadnog Balkana razmijene mišljenja u pogledu definisanja najboljih praksi nadzora nad sprovođenjem energetskih politika.

Konferencija, na kojoj učestvuju poslanici parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, održava se u okviru aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana,  kojom trenutno predśedava Aleksandar Damjanović, poslanik Skupštine Crne Gore, uz podrčku Vestminster fondacije za demokratiju.

Tokom prvog panela, na temu: „Energetski sporazum i Treći energetski paket – razdvajanje – zakonodavne promjene i zakonodavni izazvovi za parlamente Zapadnog Balkana“, govorili su: Vesna Borozan, bivši poslanik i profesor na predmetu Elektroenergetski sistemi na Univerzitetu „Sveti Ćiril i Metodije“, Skoplje; Željka Tomić, rukovodilac službe za pravne poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku Crne Gore; Mirza Kušljugić, univerzitetski profesor i poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Aleksandra Tomić, predśednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, turizam i energetiku u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Predśedavajući Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana i predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, Aleksandar Damjanović, uzeo je učešće u svojstvu paneliste, tokom druge sesije, na temu: „Buduća održiva energetska rješenja. Zakonodavna rješenja i pregled najboljih praksi“. Predśedavajući Mreže, Aleksandar Damjanović, podśetio je da je održavanje regionalne konferencije parlamentaraca, uz učešće predstavnika izvršne vlasti, kao i akademske i poslovne zajednice iz navedene oblasti, sa ciljem konkretizacije aktivnosti na jačanju regionalne ekonomske saradnje, jedna od preporuka sa trilateralnog sastanka članova parlamentarnih odbora nadležnih za oblast energetike Skupštine Crne Gore, Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupstine Republike Srpske, održanog u Trebinju, u martu ove godine. Poslanik Damjanović je, između ostalog, ukazao na potrebu jačanja parlamentarnog nadzora nad energetskim politikama i investicijama u energetiku, kako se iste, shodno dosadašnjoj praksi, ne bi definisale i realizovale u uskim krugovima djelova izvršnih vlasti i  biznis sektora. Takođe, Damjanović je potencirao potrebu nastavka aktivnosti na osnivanju Parlamentarne skupštine Energetske zajednice, ideje koju su zajednički iznijeli poslanici parlamenata Zapadnog Balkana, jula ove godine, u sjedištu Energetske zajednice u Beču.

Panelisti tokom druge sesije bili su, takođe, Arben Dhima, rukovodilac Odjeljenja za energetsku politiku i razvoj Ministrastva energetike i industrije Albanije; Saša Bošković, poslanik i član Odbora za privredu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Dragica Sekulić, direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Crne Gore.

Uz poslanika Aleksandra Damjanovića, u radu konferencije, kao predstavnici Skupštine Crne Gore, učestvuju i poslanici: Filip Vuković, Almer Kalač i Mladen Bojanić.

Nastavak regionalne parlamentarne konferencije biće održan sjutra, u hotelu Splendid, sa početkom u 9.00 sati.

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker