Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 13. septembar 2014. 13:42

Regionalni sastanak Radne grupe za zakonodavnu otvorenost

Skupština Crne Gore domaćin je Regionalnog sastanka Radne grupe za zakonodavnu otvorenost, u okviru Partnerstva otvorenih vlada, koji će biti održan u Podgorici  15. i 16. septembra, na temu „Povećavanja građanskog učešća i jačanja parlamenta kroz zakonodavnu otvorenost“.

Regionalni sastanak  okupiće oko 45 učesnika, među kojima su poslanici, predstavnici vlada, službi parlamenata i nevladinih organizacija iz 13 zemalja, uključujući i zemlje regiona, kao i predstavnici nekoliko međunarodnih organizacija. U ime domaćina, sastanak će otvoriti potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, koji je istovremeno i član Radne grupe za zakonodavnu otvorenost.

U fokusu sastanka biće pitanja parlamentarne otvorenosti, u okviru kojih će se razmotriti najbolje prakse u objavljivanju i korišćenju parlamentarnih informacija, primjena novih tehnologija radi podsticanja većeg angažovanja građana u parlamentarnim aktivnostima i jačanje uloge parlamenta u procesu Partnerstva otvorenih vlada.

Datum održavanja regionalnog sastanka, koji zajedno organizuju Skupština Crne Gore i Radna grupa za zakonodavnu otvorenost, izabran je sa ciljem da se i na ovaj način obilježi Međunarodni dan demokratije – 15. septembar (http://www.ipu.org/dem-e/idd/overview.htm), kao i Sedmica globalne zakonodavne otvorenosti. Tema ovogodišnjeg Dana demokratije, koji će obilježiti i brojni drugi parlamenti širom svijeta, je „Uključivanje mladih u demokratiju“.

Radna grupa za zakonodavnu otvorenost, kojom kopredsjedavaju Kongres Čilea i Nacionalni demokratski institut, obrazovana je u oktobru 2013. godine, na godišnjem samitu Partnerstva otvorenih vlada održanom u Londonu. Cilj Radne grupe je podsticanje razmjene dobrih praksi između parlamenata, vlada i organizacija civilnog sektora u pogledu unapređenja otvorenosti zakonodavnog postupka, uključujući razmjenu informacija o aktivnostima koje parlamenti i vlade preduzimaju radi omogućavanja većeg uključivanja građana u zakonodavni postupak.

Rad Radne grupe zasnovan je na principima sadržanim u Deklaraciji o parlamentarnoj otvorenosti, aktu koji je podržalo preko 140 organizacija civilnog sektora u preko 75 zemalja širom svijeta, uključujući i 50 zemalja OEBS-a. Članovi Radne grupe su predstavnici parlamenata, vlada i organizacija civilnog sektora iz više od 20 zemalja učesnica Partnerstva otvorenih vlada, među kojima su i predstavnici Skupštine Crne Gore.

pdfA G E N D A

Info za novinare:

Regionalni sastanak Radne grupe za zakonodavnu otvorenost održaće se u Hotelu "Ramada" u Podgorici

Sastanak će biti otvoren  za novinare

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker