Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 16. septembar 2014. 18:27

Skupština Crne Gore bila domaćin Regionalnog sastanka Radne grupe za zakonodavnu otvorenost

Učesnici iz trinaest zemalja razgovarali o otvorenosti parlamenata i učešću građana

Tema dvodnevnog regionalnog sastanka Radne grupe za zakonodavnu otvorenost, koji je danas završen u Podgorici, bila je „Povećavanje građanskog učešća i jačanje parlamenta kroz zakonodavnu otvorenost“. Na sastanku Radne grupe, kojom kopredsjedavaju Kongres Čilea i Nacionalni demokratski institut, a čiji je domaćin bila Skupština Crne Gore, učestvovalo je oko 50 poslanika, predstavnika vlada, službi parlamenata i nevladinih organizacija iz trinaest zemalja, uključujući i zemlje regiona, kao i predstavnika nekoliko međunarodnih organizacija.

Otvarajući sastanak Radne grupe, u ime domaćina, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, koji je istovremeno i član Radne grupe za zakonodavnu otvorenost, naglasio je da sastanak počinje na Međunarodni dan demokratije, čime se, takođe, parlamentarci uključuju u obilježavanje ovog datuma, kao i Sedmice globalne zakonodavne otvorenosti. Mustafić je podsjetio da su „jedna od najvažnijih mjerila demokratskog razvoja društva svakako dostignuća u oblasti otvorenosti i transparentnosti rada državnih institucija - za građane, civilni sektor i medije. Zapravo, javnost rada i vlade i parlamenta, njihova građanska kontrola i nadzor jesu prepoznatljiva obilježja modernih društava koja teže ojačati institucije i, u isto vrijeme, približiti ih građanima”. Kada su u pitanju pomaci u Skupštini Crne Gore na planu otvorenosti i transparentnosti, potpredsjednik Mustafić rekao je da su ulazak Crne Gore u Partnerstvo otvorenih Vlada, 2012. godine, kao i uključivanje Skupštine Crne Gore u rad Radne grupe za zakonodavnu otvorenost, ove godine, potvrda prepoznavanja, u oba ova segmenta, značaja procesa snaženja institucija i njihove otvorenosti za sve građane. „Centralnu ulogu u ovom pogledu ima parlament, imajući u vidu da su transparentnost i otvorenost rada ove institucije od temeljne važnosti za „živu“ demokratiju, kao koncepta u kojem građani imaju puno učešće na svim nivoima“ – rekao je Mustafić.

U okviru pitanja parlamentarne otvorenosti, tokom prethodna dva dana prezentirane su i razmotrene najbolje prakse u objavljivanju i korišćenju parlamentarnih informacija, primjeni novih tehnologija radi podsticanja većeg angažovanja građana u parlamentarnim aktivnostima i jačanju uloge parlamenta u procesu Partnerstva otvorenih vlada. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa iskustvima, projektima i inicijativama koje sprovode i parlamenti i nevladine organizacije, sa ciljem boljeg informisanja građana i njihovog jačeg uključivanja u parlamentarne aktivnosti. O iskustvima Skupštine Crne Gore, pored potpredsjednika Skupštine Sulja Mustafića, govorili su poslanici Marta Šćepanović, Koča Pavlović, Aleksandar Damjanović, Azra Jasavić, Borislav Banović i Genci Nimanbegu i generalni sekretar Damir Davidović, koji su i članovi Radne grupe.

Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je ulozi parlamenata u promociji građanskog obrazovanja, posebno obrazovanja mladih. S tim u vezi, prvog dana sastanka, u okviru aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana demokratije, predstavljeni su tekući programi Skupštine Crne Gore usmjereni ka edukaciji mladih o ulozi parlamenta i njegove aktivnosti na ovom polju, sa posebnim naglaskom na projekat Demokratskih radionica. U okviru prezentacije učenici Osnovne škole „Milija Nikčević“ iz Nikšića izveli su skeč na temu učešća mladih u demokratiji, što je i tema ovogodišnjeg Dana demokratije.

Drugog dana sastanka u fokusu su bili učešće građana uz pomoć tehnologije, pri čemu je dio sesije bilo i uključenje putem video linka iz Finskog parlamenta i izrada akcionih planova za zakonodavnu otvorenost, u okviru čega su učesnici sastanka upoznati i o izradi akcionog plana u Skupštini Crne Gore.

Skup je zaključen završnim napomenama poslanice Marte Šćepanović, u ime Skupštine Crne Gore kao domaćina i senatora Hernana Laraina, u ime čileanskog Kongresa, koji kopredsjedava Radnom grupom za zakonodavnu otvorenost.

Poslanica Šćepanović izrazila je zadovoljstvo što je Skupština Crne Gore bila domaćin sastanka na kome su predstavljena korisna iskustva, razmijenjena mišljenja učesnika iz parlamenata i nevladinog sektora različitih zemalja i proizašle preporuke za dalje jačanje veza između parlamenta i građana. Diskusija je obuhvatila širok spektar važnih tema, kroz koju su se pokrenula mnoga značajna pitanja, rekla je Šćepanović, poručujući da je „važno da sve ono što smo ovdje čuli počnemo i da primjenjujemo, jer parlamentarna otvorenost nije pitanje partija, već zajedničke otvorenosti prema građanima“.

Senator Larain je naglasio da parlament i nevladin sektor mogu raditi zajedno, kada postoji zajednički cilj. Podsjećajući da informaciju danas posjeduju građani, a ne državni organi, te da je učešće građana neophodno, Larain je izrazio uvjerenje da je otvorenost najefektivniji način da se jača integritet institucije, za što je najvažniji uslov politička volja.

Radna grupa za zakonodavnu otvorenost obrazovana je u oktobru 2013. godine, na godišnjem samitu Partnerstva otvorenih vlada održanom u Londonu. Cilj Radne grupe je podsticanje razmjene dobrih praksi između parlamenata, vlada i organizacija civilnog sektora u pogledu unapređenja otvorenosti zakonodavnog postupka, uključujući razmjenu informacija o aktivnostima koje parlamenti i vlade preduzimaju radi omogućavanja većeg uključivanja građana u zakonodavni postupak.

Rad Radne grupe zasnovan je na principima sadržanim u Deklaraciji o parlamentarnoj otvorenosti, aktu koji je podržalo preko 140 organizacija civilnog sektora u preko 75 zemalja širom svijeta, uključujući i 50 zemalja OEBS-a. Članovi Radne grupe su predstavnici parlamenata, vlada i organizacija civilnog sektora iz više od 20 zemalja učesnica Partnerstva otvorenih vlada, među kojima su i predstavnici Skupštine Crne Gore.

pdfUVODNA BESJEDA POTPREDSJEDNIKA SKUPŠTINE SULJA MUSTAFIĆA

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker