Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 15. oktobar 2014. 18:47

Sastanak Asocijacije generalnih sekretara parlamenata zemalja UN u Ženevi

 Predstavljena prezentacija na temu „Strateško i godišnje planiranje u parlamentima - izazovi i rezultati u Skupštini Crne Gore“

„Strateško i godišnje planiranje u parlamentima - izazovi i rezultati u  Skupštini  Crne Gore“  bila je tema prezentacije koju je danas imala pomoćnica generalnog sekretara Skupštine i članica Asocijacije Nataša Komnenić, u okviru koje je ukazala na značaj procesa planiranja u savremenom parlamentu, na primjeru iskustva crnogorske Skupštine.

Strateško planiranje od kritične je važnosti za uspjeh svake organizacije, pa i parlamenta, koji, i pored svih specifičnosti koje otežavaju planiranje, može imati dobrobiti od planiranja - istakla je Komnenić. Ipak, strateško planiranje ne znači samo imati plan, već je proces donosenja, implementacije i praćenja jednako važan i složen. Odgovori na vitalna pitanja, kao što su kako se plan priprema i sprovodi, ko je sve uključen i u kojoj fazi, mogu da opredijele uspješnost njegove primjene.

Komnenić je ukratko predstavila planove koji su do sada donijeti u Skupštini Crne Gore - Akcioni plan za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge, Plan zakonodavnog rada, Strategiju razvoja ljudskh resursa, kao i druga dokumenta koja su dobrim dijelom proistekla iz strateškog pristupa planiranju. Prezentovana su i dva planska dokumenta, koja su još u fazi nacrta: strategija razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija i plan zakonodavne otvorenosti.

U zaključku prezentacije, Komnenić je izazila uvjerenje da su u Skupštini Crne Gore prepoznati benefiti sistematskog pristupa i planskih dokumenata koji se donose, te da će se uspješno korisiti i u suočavanju sa budućim izazovima.

U raspravi nakon izlaganja, generalni sekretari nekoliko parlamenata su iskazali interesovanje u vezi sa načinom pripreme i donošenja ovakvih dokumenata, kao i njihovog praćenja i evaluacije. Formulisanje strateških ciljeva za službu, kao i za parlament u cjelini, obuhvat planskih dokumenata, kao i izazovi u njihovom prihvatanju i implementaciji, takođe su bili predmet pitanja učesnika u debati.

Istovremeno sa sastankom Asocijacije generalnih sekretara parlamenata, kao savjetodavnog tijela  Interparlamentarne unije, održava se 131. zasijedanje Skupštine IPU, čije je članstvo, ponovnim prijemom Gvineje i Madagaskara prije dva dana poraslo na 166 parlamenata. Zasijedanje je okupilo preko 720 poslanika iz 145 zemalja, uključujuci 113 predśednika i potpredśednika parlamenata. Na dnevnom redu zasijedanja je širok spektar tema od globalnog značaja: okončavanje nasilja nad ženama, situacija na Bliskom istoku, upravljanje vodom, borba protiv droge, održivi razvoj, klimatske promjene, kao i kriza izazvana virusom ebole.

« Jun 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

video-stream

youtubec

SCG flcker