Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 23. oktobar 2014. 16:14

Održan okrugli sto “Da li nam je potreban Zakon o Skupštini”

Istaknuto da je crnogorski parlament transparentan i dostupan javnosti u najvećoj mogućoj mjeri te da se puno uradilo i radi na osposobljavanju zaposlenih u Skupštini

Danas je u Skupštini Crne Gore održan okrugli sto “Da li nam je potreban Zakon o Skupštini” u organizaciji NVO Institut alternativa a uz podršku crnogorskog parlamenta.

Predstavnici poslaničkih klubova: DPS, DF, SNP, SDP, PCG, BS i Albanskih partija, HGI i LPCG, u okviru prvog panela, razmjenjivali su mišljenja na temu “Zakon o parlamentu kao pravni osnov za funkcionisanje crnogorskog parlamenta”. Uočeno je da većina zemalja nema poseban zakon o parlamentu ali da umjesto njega posjeduju zakon o poslanicima. Samo Zakon o Skupštini ne bi bio dovoljan bez izmjena Poslovnika koje bi ga morale pratiti, saglasni su bili sagovornici. Učesnici diskusije ukazali su na neophodnost finansijske nezavisnosti parlamenta, kao i na prava i obaveze poslanika i zaposlenih u skupštinskoj službi. Kao prostor za dalje unaprjeđenje Skupštine Crne Gore vidjeli su u jačanju kontrolne uloge parlamenta, većem broju kontrolnih saslušanja i premijerskog sata. Predstavnici poslaničkih klubova uglavnom su ukazali na neophodnost rješenja prostornog problema u Skupštini Crne Gore, naglašavajući da su uslovi za rad i poslanika i Službe u mnogo boljoj poziciji sada nego nekoliko godina unazada te da bi ih ipak, kako su rekli, dodatno trebalo popraviti.

“Organizacija rada parlamenta – regionalna iskustva” panel je u okviru koga su učešće uzeli generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović, potpredśednica NS Republike Srbije Gordana Čomić, pomoćnica generalnog sekretara Narodne skupštine RSi rukovodilac Sektora za zakonodavstvo Mirjana Radaković kao i stručni saradnik iz makedonskog Sobranja Nikola Atanasovski.

Istaknuto je da je crnogorski parlament transparentan i dostupan javnosti u najvećoj mogućoj mjeri te da se, kada je riječ o organizaciji rada stručne službe, puno uradilo i radi na osposobljavanju zaposlenih u Skupštini. Ponovo je ukazano i na značaj planiranja, tačnije uvođenje koncepta akcionih planova koji Službu čine profesionalnijom samim tim i efikasnijom. Naglašen je i stav da bi umjesto donošenja novih dovoljno bilo poštovati i primjenjivati već postojeće zakone. Iskustva drugih dobro su došla ali ona nisu uvijek i primjenljiva, budući da zemlje ne dijele epohu, standarde, vrijeme i tok institucionalnog pamćenja.

Pored organizatora skupa Instituta alternativa, doprinos današnjoj diskusiji dali su i predstavnici Centra za razvoj NVO, Koalicije NVO - Saradnjom do cilja, Centra za demokratsku tranziciju, Centra za monitoring i istraživanje – CEMI i Centra za građansko obrazovanje.

Predstavnici NVO sektora istakli su tradicionalno dobru saradnju sa Skupštinom Crne Gore i generalnim sekretarom koji je, kako su saopštili, i ovog puta pokazao dobru volju i saglasnost da se okrugli sto organizuje upravo u crnogorskom parlamentu.

« Jun 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

video-stream

youtubec

SCG flcker