Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 23. februar 2015. 22:14

Učešće poslanika Skupštine Crne Gore na međuparlamentarnom sastanku u Briselu - prvi dan

Član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Genci Nimanbegu i član Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Ljubo Škrelja, učestvuju na međuparlamentarnom sastanku na temu: „Pametne granice: evropski izazovi, nacionalna iskustva, put naprijed“, koja se održava u Briselu 23. i 24. februara 2015. godine.

​Prvog dana sastanka u Evropskom parlamentu održane su dvije sesije na kojima je učešće uzelo više od trideset parlamentaraca država članica kao i članova nacionalnih parlamenata. U okviru prve sesije na temu: „Potreba za pametnim granicama“ raspravljalo se o neophodnosti za pametnim granicama, i u tom dijelu vođena je politička debata o novim sistemima, njihovoj svrhi i mogućim opcijama. Uvodna izlaganja imali su Klaud Moraes, predśedavajući Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, nakon čega su učešće u sastanku uzeli i izvjestioci. Na kraju prve sesije, izlaganja su imali i predśedavajući Savjeta kao i komesar. Ucesnici sastanka saglasni su u tvrdnji da postoji potreba za "pametnim granicama", iskazujući zajednički stav da bi one olakšale slobodu kretanja i doprinijele lakšoj mobilnosti lica koja žele da pređu spoljne granice EU. Sa druge strane, ocijenjeno je da je neophodno sagledati i različite mjere sistema koje je potrebno implementirati u sistem u cilju očuvanja visokog stepena bezbjednosti.

​Drugu sesiju sastanka obilježio je praktični dio, odnosno vježba koja se sastoji od dvije faze, i to od tehničke studije Komisije, u cilju pronalaženja najpogodnijih opcija i rješenja, kao i testiranja koje je povjereno Agenciji za operativni menadžment IT sistema u oblasti sloboda, bezbjednosti i pravde, s namjerom da provjeri izvodljivost opcija identifikovanih tehničkom studijom.

U ovom dijelu, učešće je uzeo i poslanik Genci Nimanbegu, istakavši da Crnu Goru i region Zapadnog Balkana u svijetlu "pametnih granica" treba tretirati na drugačiji način, zbog trenutnog statusa koji imaju sa EU.

Govornici u okviru druge sesije bili su Rob Rozenburg, iz Evropske komisije; Đovani Butareli, kao i Krum Garkov, direktor Agencije za operativni menadžment IT sistema u oblasti sloboda, bezbjednosti i pravde.

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker