Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 05. mart 2015. 15:38

Interparlamentarna konferencija za Zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku

4 - 6. mart 2015. godine

Prvi dan Konferencije otpočeo jsastankom šefova delegacija i sastankom političkih grupa

Riječima dobrodošlice u okviru uvodnih izlaganja učesnicima skupa obratili su se domaćini: predsjednica Parlamenta Republike Letonije gđa Ināra Mūrniece, a potom predsjednik Odbora za vanjsku politiku g. Ojārs Ēriks Kalniņš. Uslijedilo je uvodno obraćanje predsjednika Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta g. Elmar Brok-a, a potom su na temu „Evropska politika susjedstva“ govorili: ministar vanjskih poslova Republike Letonije, g. Edgars Rinkēvičs; bivši ministar vanjskih poslova Švedske g. Carl Bildt, i generalni sekretar Unije za Mediteran, g.Fathallah Sijilmassi. Ovom prilikom posebno je ukazano na aktuelna pitanja iz oblasti Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike i Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, sa posebnim osvrtom na izazove sa kojima je Evropska unija suočena i aktivnosti koje je potrebno preduzeti sa ciljem stvaranja bezbjednog ambijenta u svijetu.

U nastavku rada Konferencije učesnici su imali priliku diskutovati na temu „Evropska Zajednička bezbjednosna i odbrambena politika i NATO – Bolja saradnja u kontekstu novih bezbjednosnih izazova“, koju su uvodnim izlaganjem predstavili: ministar odbrane Republike Letonije g. Raimonds Vējonis; zamjenik generalnog sekretara NATO g. Alexander Vershbow, i zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjske aktivnosti g. Maciej Popowski.

Interparlamentarna konferencija za Zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku održava se u okviru parlamentarne dimenzije letonskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu Konferencije čine predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić.

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker