Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 06. mart 2015. 15:02

Interparlamentarna konferencija za Zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku- drugi dan

Drugi dan Konferencije, 6. mart 2015. godine, otpočeo je sesijom na temu: „Prioriteti i zadaci Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike“ tokom koje se učesnicima Konferencije obratila visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku gđa Federica Mogherini, koja je, između ostalog, govorila o aktuelnim pitanjima iz oblasti vanjske politike i njihovoj tjesnoj povezanosti sa bezbjednosnim rizicima i prijetnjama, čineći poseban osvrt na važnost kreiranja zajedničkog odgovora svih aktera u ovom procesu.

Uslijedio je rad delegata u okviru četiri radionice, i to prve koja je bila posvećena temi: „U pravcu Samita u Rigi – Redefinisanje Istočnog partnerstva“, kojom je moderirala predsjednica Odbora za evropske poslove Parlamenta Republike Letonije gđa Lolita Čigāne, a u ulozi izvjestioca se učesnicima skupa ovom prilikom predstavio član Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta g. Petras Auštrevičius. U okviru diskusije po temi, učesnicima skupa obratili su se: potpredsjednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Republike Poljske g. Andrzej Gałażewski; zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjske aktivnosti g. Maciej Popowski; ambasador za pitanja Istočnog partnerstva Ministarstva vanjskih poslova Republike Letonije g. Juris Poikāns; viša savjetnica za politiku Evropskog vijeća za vanjske odnose gđa Kadri Liik; predsjednica gruzijskog Instituta za strateške studije gđica Eka Tkeshelashvili i direktor letonskog Instituta za međunarodne poslove g. Andris Sprūds.

Učesnici Konferencije u okviru druge radionice raspravljali su o: „Evropskom odgovoru na nestabilnost i prijetnje na jugu Sredozemlja i Bliskog istoka“ kojom je moderirao član Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike Letonije, osnivač i bivši direktor letonskog Instituta za međunarodne poslove g.Atis Lejiņš, a ulogu izvjestioca ovom prilikom imao je član Odbora za vanjske i evropske poslove Parlamenta Malte, Francis Zammit Dimech. Po temi su govorili i član Odbora za vanjske poslove francuske Narodne skupštine g.Guy-Michel Chauveau; član Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta i šef delegacije za odnose sa zemljama Magreba i Unije Arapskog Magreba g. Pier Antonio Panzeri; direktor Evropske službe za vanjske aktivnosti za Sjevernu Afriku, Bliski Istok, Arapsko poluostrvo, Iran i Irak g. Christian Berger kao i naučni saradnik u letonskom Institutu za međunarodne poslove, g. Pēteris Veits.

U okviru radionice na temu: “Hibridni rat – novi bezbjednosni izazov za Evropu“ uloga moderatora pripala je zamjeniku predsjednika Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike Letonije g. Rihards Kols, a izvjestilac po temi je bio zamjenik predsjednika Odbora za odbranu, unutrašnje poslove i sprječavanje korupcije Parlamenta Republike Letonije g. Raimonds Bergmanis. Po temi su izlagali i: potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog Parlamenta g. Ioan Mircea Pascu; direktor NATO Centra za strateške komunikacije g. Jānis Kārkliņš; zamjenik generalnog direktora EU Vojnog štaba u Evropskoj službi za vanjske aktivnosti kontraadmiral Waldemar Głuszko; savjetnik u Programu za Rusiju i Euroaziju Kraljevskog instituta za međunarodne poslove - Chatham House (London) g.James Sherr; ko-direktor Programa za vanjske poslove i međunarodnu bezbjednost u Razumkov centru (Ukrajina) g. Oleksiy Melnyk i izvršni direktor Centra za istočnoevropske studije politike (Letonija) g. Andis Kudors.

Radionicu o “Izazovima i rješenjima za razvoj EU Battlegroup-e u okviru postojećeg pravnog okvira“ vodio je član Odbora za vanjsku politiku i Pododbora za bezbjednost i odbranu Evropskog parlamenta g. Michael Gahler, dok je uloga izvjestioca po temi pripala članu Odbora za odbranu italijanskog Predstavničkog doma g. Massimo Artini-ju. Diskusiju su izlaganjem otvorili: predsjednik Stalnog odbora za vanjske poslove, odbranu i razvojnu saradnju Senata holandskog parlamenta g. Frank E. van Kappen; penzionisani general-pukovnik u Vojsci Kraljevine Holandije general - potpukovnik Ton van Loon i istraživač Centra za bezbjednost i strateška istraživanja na Akademiji za nacionalnu odbranu Letonije gđa Nora Vanaga.

Interparlamentarna konferencija je imala za cilj da učesnicima obezbjedi prostor za vođenje rasprave po aktuelnim pitanjima iz oblasti zajedničke vanjske i bezbjednosne politike i zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike kao i sveobuhvatan pristup izazovima i prijetnjama danas i u budućnosti, a značajan dio rasprave delegati su posvetili nastavku jačanja saradnje i koordinacije između EU i NATO-a, posebno u kontekstu permanentne nadogradnje odbrambenih kapaciteta. Ovom prilikom je konstatovano da Transatlantska saradnja ima geopolitički značaj sa velikim potencijalom da ojača evropsku bezbjednost naročito imajući u vidu nove bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju države članice obje organizacije.

Tokom Završne sesije Interparlamentarne konferencije učesnicima skupa su prezentovani rezultata rada radionica a potom je uslijedilo usvajanje teksta Zaključaka.

Završna riječ na skupu pripala je predsjednicima Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Republike Letonije g.Ojārs Ēriks Kalniņš-u i Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta g.Elmar Brok-u.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja je uzela učešće u radu Konferencije činili su predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić.

Interparlamentarna konferencija danas završava rad.

 

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker