Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 24. april 2015. 09:54

Održani sastanci sa delegacijom Gruzije

Potvrđeni prijateljski odnosi Crne Gore i Gruzije

Delegacija Gruzije na čelu sa predśednikom Parlamenta Davidom Usupašvilijem boravila je u službenoj pośeti Crnoj Gori od 22. do 24. aprila. Tokom pośete delegacije upriličeni su sastanci sa predśednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodragom Vukovićem i članovima Grupe prijateljstva sa Parlamentom Gruzije Žanom Filipović i Milanom Kneževićem. U sastavu delegacije Gruzije bili su i predśednik Odbora za spoljne poslove Tedo Japaridze, predśednik Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom Pridon Sakvarelidze i ambasador Gruzije u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi, sa śedištem u Budimpešti, Zaza Kandelaki.

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković bio je domaćin radne večere upriličene u čast visokih zvaničnika Gruzije, prvog dana pośete 22. aprila. Na sastanku su potvrđeni tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Gruzije i razmatrane su mogućnosti unapređenja i produbljivanja bilateralne saradnje. Razgovori su prije svega bili usmjereni na iste spoljnopolitičke ciljeve Crne Gore i Gruzije u pogledu ulaska u Evropsku uniju i Sajevernoatlantski savez. ,,Evroatlantski ciljevi koje dijelimo, kao i izazovi na putu dostizanja željenih standarda i rezultata trebaju biti temelj istinske i efikasne saradnje na međunarodnom nivou”, istakao je Usupašvili. Sagovornici su razmijenili mišljenja o brojnim tekućim pitanjima od regionalnog značaja za obje zemlje, ali i za šire evropsko okruženje, kao i izazovima u konstelaciji globalnih političkih odnosa. Govoreći o mogućnostima povezivanja dvije zemlje, predśednik Odbora prof. dr Miodrag Vuković posebno je naglasio perspektivu saradnje u oblasti turizma, posebno imajući u vidu bilateralni sporazum o saradnji u ovoj oblasti, koji predstavlja kvalitetan okvir i otvara širok spektar kooperacije u cilju, ne samo razvoja turizma, već iskonskog povezivanja država i naroda Crne Gore i Gruzije.

Članovi međuparlamentarne Grupe prijateljstva za saradnju sa Gruzijom Žana Filipović i Milan Knežević bili su domaćini delegaciji tokom radnog ručka, 23. aprila. Tom prilikom članovi Grupe prijateljstva su upoznali delegaciju sa novoformiranom međuparlamentarnom Grupom prijateljstva za saradnju sa Gruzijom, koja predstavlja potvrdu kvalitetnih odnosa dviju država, ali i i dodatni mehanizam u uspostavljanju produktivnije saradnje parlamentaraca obje zemlje. Ističući da dvije države imaju veoma slične ciljeve i izazove, predśednik Usupašvili, uvjeren je da bilateralna saradnja parlamenata, posebno radnih tijela i grupa prijateljstava predstavlja pokretačku snagu za postizanje svih ostalih kontakata, koji će doprinijeti zbližavanju i kontinuitetu dobrih odnosa. Uz već potvrđenu dobru saradnju na parlamentarnom nivou, poslanica Žana Filipović je ukazala na potrebu intenziviranja političkog dijaloga i razmjenu iskustava u brojnim oblastima od interesa, a posebno imajući u vidu iskustvo Crne Gore u dosadašnjem procesu evropskih integracija. Poslanik Milan Knežević je razmijenio mišljenja sa delegacijom povodom spoljnopolitičkih prioriteteta obje zemlje i izrazio nadu da će saradnja država biti dugoročna i plodotvorna, te da prioritet prije svega treba dati ekonomskim odnosima, odnosno stvaranju povoljnih uslova za razvoj bilateralne ekonomske saradnje što je siguran put privrednog rasta, konkurentnosti i boljeg životnog standarda. Posebno zadovoljstvo otpočinjanjem međuparlamentarne saradnje putem grupe prijateljstva, kao posebnog oblika koji treba da produbi saradnju, približi narode i potvrđuje prijateljstvo dvije zemlje, iskazao je predśednik Grupe prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore Pridon Sakvarelidze. Tokom radnog ručka takođe su razmijenjena iskustva po pitanju rodne ravnopravnosti i sudjelovanja žena u političkom životu, posebno njihova zastupljenost u parlamentu. Zajednički je konstatovano da obje zemlje trebaju uložiti dodatne napore kako bi se uspostavila osnova za jednake šanse žena i muškaraca i osnažila politička participacija žena.

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker