Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 14. maj 2015. 15:21

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na manifestaciji povodom Dana Crnogoraca Kosova

Iskazana podrška ustavnom priznanju crnogorske manjine na Kosovu


Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i poslanik Jasmin Sutović, prisustvovali su manifestaciji povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore na Kosovu „Dan Crnogoraca Kosova“, koja se održala 14. maja u Prištini. Manifestacija Dan Crnogoraca Kosova, održana po prvi put, okupila je veliki broj predstavnika kosovskih institucija, iseljenika iz Crne Gore, predstavnika međunarodne zajednice, ljudi iz poslovnog i kulturnog života Kosova, kao i prijatelja Crne Gore.
Tokom svog izlaganja na temu „Značaj Crne Gore i obnovljene nezavisnosti za Kosovo i regionu“ potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić je ukazao na dugu istoriju međusobnih odnosa.
- Crna Gora je i pored svih iskušenja i grešaka koje je imala, u teškim godinama balkanske drame, uspjela sačuvati ono najdragocjenije - građanski mir i međuetnički sklad, što je kasnije omogucilo da lakše i brže uspostavlja i gradi odnose sa drugim državama u regionu. Krajem 90-ih, mudrom politikom izbjegnuta su ratna razaranja, kada je Crna Gora primila veliki broj kosovskih izbjeglica i bila utočište u teškim trenucima naroda Kosova, kazao je Mustafić.
- Naslonjeni na to nasljeđe, uspjeli smo izgraditi međusobno povjerenje koje rezultira priznavanjem kosovske nezavisnosti i punom odlučnošću da jačamo naše međusobne odnose u svim oblastima. Jedan od temeljenih razloga takve realnosti je što Crna Gora ima značajne zajednice manjinskih naroda koje su dobra spona sa državama u okruženju. U tom smislu, poseban doprinos i vrijednost ima autohotona albanska nacionalna zajednica u Crnoj Gori, koja je i prirodni most koji povezuje našu državu sa Kosovom. Takođe, prirodna spona izmedju dvije države, jesu iseljenici iz Crne Gore koji žive na Kosovu, i predstavljaju značajnu zajednicu, slojevitu po svojim identitetima, ali u potpunosti utemeljenu u savremeno kosovsko društvo, naglasio je potpredsjednik Mustafić.
Takođe, on je istakao da načajan korak u afirmaciji crnogorske manjine na Kosovu, treba da bude njeno priznavanje u Ustavu Kosova, čime bi se stvorili uslovi za ostvarivanje odgovarajućih prava i punog učešća u političkim procesima i društvenom životu preko legitimnih političkih predstavnika.

- Naša prošlost nas obavezuje da više i bolje i radimo na izgradnji novih puteva saradnje, u različitim oblastima - politike, privrede, kulture, nauke, obrazovanja i sporta. Samo tako možemo jačati odnose, zajednički prevazilaziti probleme, i pomagati našim balkanskim susjedima, doprinoseći ukupnoj stabilizaciji regiona. Time ćemo investirati u našu budućnost koju vidimo kao zajedničku korist - međusobnog poštovanja i uvažavanja i zajedničkog cilja - pune posvećenosti regionalnom povezivanju i evro-atlanskim integracijama, zaključio je Mustafić.
Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Skupštine Republike Kosovo Kadri Veselji, a izlaganja su imali ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Arsim Bajrami, crnogorski pisac Jevrem Brković koji je dobio priznjanje „Ali Podrimja“ za književno djelo.
Tokom posjete Kosovu, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, imao je bilateralni susret sa potpredsjednicom Skupštine Republike Kosovo Dudom Balje. Na sastanku je potencirana važnost parlamentarne saradnje kroz formiranje grupa prijteljstva, kao i saradnja parlamentarnih radnih tijela kroz različite oblasti.
Zajednički je konstatovano da je parlamentarna saradnja veoma značajna za produbljivanje i unaprjeđivanje ukupne saradnje Crne Gore i Kosova.

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker