Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 19. jun 2015. 13:05

Završena Interparlamentarna konferencija u Budvi

Tokom drugog dana interparlamentarne konferencije „Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“, koju su organizovali Skupština Crne Gore i Evropski parlament, učesnici su govorili o saradnji u pravosuđu, prelasku sa Haških konvencija na EU regulative i regionalnoj pravosudnoj saradnji, borbi protiv korupcije, kao i reformama pravosudnog sistema na Zapadnom Balkanu.

Kopredśedavajuća, zamjenica predśednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore Snežana Jonica, naglasila je da je efikasnost pravosudnog sistema jednako važna kao i nezavisnost, jer je “odložena pravda negirana pravda”.

Ona je kazala kako samo sistem koji je dobro izmjeren može biti mijenjan i samo takvim sistemom se može dobro upravljati.

Poslanica Evropskog parlamenta i potpredśednica Odbora za pravna pitanja Mady Delvaux, govoreći o novim pravnim regulativama unutar EU i praksi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, naglasila je kako će u perspektivi uslijediti usaglašavanje sa nacionalnim zakonodavstvima, te da je neminovnost prihvatanje istih standarda.

Delvaux je zaključila da se sukob propisa može riješiti, a da se legislativni postupak mora poštovati.

Predśednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder istakao je da je nezavisnost sudstva temelj pravne države, zbog čega je zahvalio kolegama što su na dvodnevonoj Konferenciji razmijenili iskustva reformi pravosuđa država iz kojih dolaze.

“Što se situacije u Crnoj Gori tiče, ustavno-pravni sistem je u visokom mjeri usaglašen sa evropskim standardima”, kazao je Rastoder.

Govoreći o podijeli vlasti i nezavisnosti svake od njih, Rastoder je zaključio da se Skupština Crne Gore, poštujuće demokratske principe,  izuzela da donosi odluke, osim u slučaju izbora četiri ugledna pravnika za članstvo u Sudskom savjetu.  

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker