Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 22. jun 2015. 19:34

Pismo Roberta Savija predśednika emeritusa Inter Press Service-a IPS

Objavljujemo integralno pismo Roberta Savija, Predśednika emeritusa Inter Press Service-a IPS, koje je zamolio da se učini javnim.

 

Odgovor: Članak “Dva emeritusa i jedna Mamula”, Pobjeda, 27. maj 2015.

„Draga gđo. Rabrenović, 

            Tek prije par dana sam došao do vašeg članka u engleskom prevodu. U ovim poznim godinama života, u potpunosti saosjećam sa mladim kolegama i koleginicama novinarima koji obave neki “hatchet job” (kolokvijalni izraz, znači naručena kritika s namjerom da se omalovaži i diskredituje ličnost ili ideja) kako bi došli do prostora u medijima i novca. Međutim, ja bih mogao da Vas tužim i lako bih dobio spor u svakome sudu.

            U vašem maštovitom članku ima nekoliko neistina i insinuacija koje diskvalifikuju vaš komentar. Glavni “dokaz” na kojem Vi bazirate udarni argument vašeg napisa su navodni kontakti između g. Krivokapića i mene. Ja zvanično izjavljujem da nikada nisam sreo, da ne poznajem, i da nikada nisam imao bilo kakav kontakt sa g. Krivokapićem, i prozivam Vas da dokazete suprotno. Bilo je logično da naše zajedničko pismo o Mamuli bude upućeno na g. Krivokapića, kao Predsjednika Skupštine Crne Gore na čijem je dnevnom redu izglasavanje ugovora o iznajmljivanju tvrđave privatnom investitoru.

            Jedna od insinuacija je da sam ja na neki način povezan sa politikom u Crnoj Gori. Ja apsolutno nemam predstavu o unutrašnjim problemima Crne Gore, i da budem iskren, uopšte ne želim da se miješam u njene interne debate. Vi ste lako mogli da dođete do mojih članaka i da vidite da se ja bavim samo sa globalnim problemima, što je više nego dovoljno u današnje vrijeme. Ja sam se pridružio inicijativi za Mamulu jer volim Crnu Goru, koju sam posjetio samo kao turista. Takođe, ja sam već dugo angažovan u kampanji za očuvanje istorijskih lokacija kao javnih prostora i protiv sam privatizacije istorije i umjetnosti. To možete lako da vidite iz mog CV u Wikipedia (što izgleda Vi niste dovoljno pažljivo učinili).

            U vašem vještom spinovanju činjenica, nalazi se i naglašena insinuacija da je volšebno svrha prvobitnog zajedničkog pisma, potpisanog od strane petorice međunarodnih ličnosti, bila da se tvrđava Mamula sačuva kao ruševina za « buduće generacije » ili pak da se iza naše inicijative krije cilj da se « Mamula pretvori u štab inostranih političara, kako bi eventualno neki sljedeći mir – u Ukrajini na primjer – mogao da se nazove po Mamuli ili Lastavici gdje su pregovori održani.» Moja draga mlađa koleginice, upravo ovakva iskrivljavanja činjenica i izrugivanje, koja karakterišu klevetničko novinarstvo i ono što ga motiviše, su odgovorna za izvrtanje svrhe dobronamjerne inicijative nas « petorice emeritusa » iz raznih krajeva svijeta da napišemo naše pismo od 15-og maja Predsjedniku Skupštine i, što je za najveće žaljenje, su pretvorila čitavu stvar u « sapunicu o tvrđavi Mamula i ostrvu Lastavica », kako Vi to ističete u vašem članku.

            Još jedna važna poenta prije nego što zaključim – ja sam uputio jednu e-mail poruku kompaniji Orascom u kojoj sam greškom ukucao “Macedonia” umesto “Montenegro”. Ja sam odmah poslao ispravku i izvinjenje. Vi ste ignorisali moju ispravku. Pored toga, Vi ste dali mnogo prostora i značaja mom navodnom “neznanju”, spinovali ste to van svake mjere i proporcije, i upotrijebili da diskreditujete mene lično i inicijativu u vezi sa tvrđavom Mamula. Iskoristiti grešku iz moje prve poruke uprkos moje ispravke je krajnje neetički, nefer i profesionalno dubiozno, kako sa vaše strane tako i od strane kompanije Orascom koja je, i pored moje ispravke, proslijedila moju prvu e-mail poruku medijima u svrhu kampanje de diskredituje pismo of 15-og maja i one koji su ga potpisali. Takođe vidim da ste u vašem poduhvatu koristili Google kako bi ste pronašli neke klevetničke informacije sa svjesnom namjerom da diskreditujete i ako je moguće ismijejete i druge potpisnike pisma od 15-og maja! Tako je za jednog od nas rečeno da je “biznismen”, i neki dubiozni podaci o njegovim aktivnostima u prošlosti, još jednom putem vašeg spina, su servirani čitaocima da sami prosude.

            Dakle, moja draga gđo. Rabrenović, na kraju hoću da vam dam jedan savjet. Prije nego što pišete o nekome, imajte na umu da je zlatno pravilo novinarstva da uvijek provjerite stvari sa osobom o kojoj je riječ. Pretpostavljam da Vi niste slijedili to osnovno pravilo, iz nekog razloga koji se tiče onih koji su trazili ili naručili od vas da napišete članak o datoj temi. Međutim, to je dobar recept da se nikada ne postane novinar/ka koji/koja uživa poštovanje. Ali, kao što sam već rekao, ja mnogo saosjećam sa onima koji se bore za prostor i novac…oni moraju da žive od nečega… samo, radite bolje svoj posao ubuduće.“

 

Roberto Savio

 

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker